Parmalindad lax med fänkålssallad

Foto: Joel Wåreus
Ingredienser
4 portioner
Parmalindad lax
- 600 g lax i 4 bitar
- 100 g chèvreost
- 8 skivor parmaskinka
Blomkålsmos
- 1 blomkålshuvud
- 1 msk smör
- 2 msk crème fraiche
- 1 dl riven ost, till exempel parmesanost
- salt
- svartpeppar, malen
- ½ msk olivolja
Fänkålssallad
- 1 fänkål (spar fänkålsdillen till garnering)
- 1 dl äppelkapris
- 75 g sallad, till exempel cikoria, spenat eller rucola
- ½ citron, citronskal och saften
- 2 msk olivolja
- flingsalt
- svartpeppar, malen
Så här gör du
- Parmalindad lax: Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg upp laxbitarna på en skärbräda. Skär ett snitt i laxbitarna och fyll med chèvreost.
- Linda ett par skivor parmaskinka runt varje laxbit.
- Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter, tills laxen är genombakad.
- Blomkålsmos: Dela blomkålen i fyra bitar. Koka blomkålen i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av allt vatten.
- Mixa blomkålen lätt med en mixerstav och rör i smöret och vänd i crème fraichen och osten.
- Smaka av med salt och peppar och ringla över olivolja.
- Fänkålssallad: Hyvla fänkålen tunt på en mandolin, plocka av fänkåls dillen och spar den till garnering.
- Blanda äppelkaprisen med salladen.
- Riv över citronskal och pressa i citronsaften.
- Ringla på olivoljan.
- Lägg upp salladen på tallrikar och lägg på fänkålen.
- Strö över flingsalt och peppar.
- Servering: Servera laxen ihop med blomkålsmos och fänkålssallad, garnera med fänkålsdill.

Du kanske även gillar
Populära recept