Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Parmalindad lax med fänkålssallad

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Parmalindad lax

  • 600 g lax i 4 bitar
  • 100 g chèvreost
  • 8 skivor parmaskinka

Blomkålsmos

  • 1 blomkålshuvud
  • 1 msk smör
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 dl riven ost, till exempel parmesanost
  • salt
  • svartpeppar, malen
  • ½ msk olivolja

Fänkålssallad

  • 1 fänkål (spar fänkålsdillen till garnering)
  • 1 dl äppelkapris
  • 75 g sallad, till exempel cikoria, spenat eller rucola
  • ½ citron, citronskal och saften
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, malen

Så här gör du

  1. Parmalindad lax: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg upp laxbitarna på en skärbräda. Skär ett snitt i laxbitarna och fyll med chèvreost.
  3. Linda ett par skivor parmaskinka runt varje laxbit.
  4. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter, tills laxen är genombakad.
  5. Blomkålsmos: Dela blomkålen i fyra bitar. Koka blomkålen i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av allt vatten.
  6. Mixa blomkålen lätt med en mixerstav och rör i smöret och vänd i crème fraichen och osten.
  7. Smaka av med salt och peppar och ringla över olivolja.
  8. Fänkålssallad: Hyvla fänkålen tunt på en mandolin, plocka av fänkåls­ dillen och spar den till garnering.
  9. Blanda äppelkaprisen med salladen.
  10. Riv över citronskal och pressa i citronsaften.
  11. Ringla på olivoljan.
  12. Lägg upp salladen på tallrikar och lägg på fänkålen.
  13. Strö över flingsalt och peppar.
  14. Servering: Servera laxen ihop med blomkålsmos och fänkåls­sallad, garnera med fänkålsdill.