Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Parma- och salviainlindad fläskfilé med potatisgratäng

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 fläskfilé à 600 gr
  • 0 ,5 dl vitt vin
  • 100 gr parmaskinka
  • 15 salviablad (från kruka, färre om de är från trädgården!)
  • Olivolja att steka i

Potatisgratäng

  • 900 gr mjölig potatis, skivad
  • 1 purjolök i tunna skivor
  • 3 rivna vitlöksklyftor
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl riven parmesanost

Tomatsallad

  • 400 gr cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0 ,5 rödlök
  • Salt och nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på Ugn 250°C
  2. Stek purjolök tills den är mjuk men inte brynt. Tillsätt grädde, mjölk, vitlök samt skivad potatis. Låt puttra på låg värme i 10 minuter. Lägg i en ugnssäker form varvat med parmesan. Ställ i ugnen i 30 minuter till gratängen fått fin färg.
  3. Putsa fläskfilén. Salta och peppra. Bryn i olivolja till den fått fin färg runtom. Slå på vinet och låt puttra till vinet avdunstat. Ta upp filén, lägg salviablad på och klä in den med prosciutto. Lägg i en ugnsform och sänk ugnsvärmen till 175°C. Ställ i ugnen tillsammans med gratängen till innertemperatur 68°C. Detta tar ca 10-15 minuter beroende på hur länge du brynt filén samt effekten på din ugn. Ta ut filén ur ugnen och låt vila 10 minuter innan du skär upp den.
  4. Skiva rödlöken så tunt du kan. Lägg i en skål och häll vinäger över. Låt stå i några minuter. Dela tomaterna på mitten och lägg i skålen med löken, häll olivolja över och blanda väl.
  5. Servera den smakrika fläskfilén med parmesanpotatisgratäng och tomatsallad!
2 kommentarer om "Parma- och salviainlindad fläskfilé med potatisgratäng"