Parma- och salviainlindad fläskfilé med potatisgratäng

Ingredienser
4 portioner
- 1 fläskfilé à 600 gr
- 0 ,5 dl vitt vin
- 100 gr parmaskinka
- 15 salviablad (från kruka, färre om de är från trädgården!)
- Olivolja att steka i
Potatisgratäng
- 900 gr mjölig potatis, skivad
- 1 purjolök i tunna skivor
- 3 rivna vitlöksklyftor
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 2 dl riven parmesanost
Tomatsallad
- 400 gr cocktailtomater
- 2 msk olivolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 0 ,5 rödlök
- Salt och nymalen svartpeppar
Så här gör du
- Sätt ugnen på Ugn 250°C
- Stek purjolök tills den är mjuk men inte brynt. Tillsätt grädde, mjölk, vitlök samt skivad potatis. Låt puttra på låg värme i 10 minuter. Lägg i en ugnssäker form varvat med parmesan. Ställ i ugnen i 30 minuter till gratängen fått fin färg.
- Putsa fläskfilén. Salta och peppra. Bryn i olivolja till den fått fin färg runtom. Slå på vinet och låt puttra till vinet avdunstat. Ta upp filén, lägg salviablad på och klä in den med prosciutto. Lägg i en ugnsform och sänk ugnsvärmen till 175°C. Ställ i ugnen tillsammans med gratängen till innertemperatur 68°C. Detta tar ca 10-15 minuter beroende på hur länge du brynt filén samt effekten på din ugn. Ta ut filén ur ugnen och låt vila 10 minuter innan du skär upp den.
- Skiva rödlöken så tunt du kan. Lägg i en skål och häll vinäger över. Låt stå i några minuter. Dela tomaterna på mitten och lägg i skålen med löken, häll olivolja över och blanda väl.
- Servera den smakrika fläskfilén med parmesanpotatisgratäng och tomatsallad!
2 kommentarer om "Parma- och salviainlindad fläskfilé med potatisgratäng"

Du kanske även gillar
Populära recept
Rgrub
Utmärkt recept Jennie 🙂 Lagade det i går kväll. Blev jättebra.
Mitt Kök
Härligt att höra! 🙂