Paprika- & kikärtsburgare med dillslungad gurksallad

Martin Nordin
Ingredienser
6 burgare
- 2 gula lökar
- 50 g smör
- 2 msk olivolja
- 800 g kokta kikärter
- 3 vitlöksklyftor
- 2 ägg
- 1 ½ dl grillad paprika i skivor (ca 3 medelstora)
- 1 msk rökt paprikapulver
- 1 msk milt chilipulver, t ex Piment D’Espelette
- 2 dl pankoströbröd
- salt
- raps- eller jordnötsolja att steka i
Gurksallad
- 1 kruka dill + gärna några dillkronor (om det är säsong)
- 2 medelstora gurkor
- zest från 1 citron
- olivolja
- sesamfrön
- salt och svartpeppar
Till servering
- 6 hamburgerbröd
- smör
Så här gör du
- Värm ugnen till 200 grader.
- Skala och dela löken i kvartar. Lägg löken i en smord ugnsform och klicka över smöret. Ringla över lite olivolja, salta och peppra. Baka löken i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills den har fått färg – den får gärna bli lite bränd. Ta ut och låt svalna.
- Skölj kikärterna i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag. Torka torrt med en kökshandduk.
- Skala och finhacka vitlöken. Vispa äggen lätt i en mat beredare. Lägg i den ugnsbakade löken, kikärter, grillad paprika, paprikapulver, chilipulver, pankoströbröd, vitlök och salt. Pulsmixa hastigt så att alla ingredienser blandas väl, men utan att det blir för finmixat.
- Ta en handfull smet i taget och forma till sex runda biffar antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Ställ in biffarna i kylen i minst 1 timme, gärna längre, så håller de ihop bättre när de tillagas.
- Värm ugnen till 180 grader.
- Hacka dillen. Hyvla gurkan till salladen på längden med en osthyvel (om du vill kan du ta ut kärnorna i mitten först – då vätskar inte gurkan lika mycket). Lägg gurkskivorna i en skål och blanda ner hackad dill, dillkronor, citronzest och sesamfrön. Ringla över lite olivolja och vänd försiktigt runt med händerna. (Undvik redskap – annars kan gurkan pressas sönder.) Smaka av med salt och peppar .
- Sätt en stekpanna på medelvärme och häll i lite olja. Stek biffarna i några minuter på båda sidor, så att de får fin färg och en krispig yta. Lägg över biffarna i en ugnsform och eftergrädda dem i 5–10 minuter i ugnen.
- Smöra bröden på snittytan och grilla dem hastigt i ugnen. Lägg en biff i botten på varje bröd och toppa med gurksallad och gärna några dillkronor.

Du kanske även gillar
Populära recept