Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Paprika- & kikärtsburgare med dillslungad gurksallad

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

6 burgare
  • 2 gula lökar
  • 50 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 800 g kokta kikärter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 ägg
  • 1 ½ dl grillad paprika i skivor (ca 3 medelstora)
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk milt chilipulver, t ex Piment D’Espelette
  • 2 dl pankoströbröd
  • salt
  • raps- eller jordnötsolja att steka i

Gurksallad

  • 1 kruka dill + gärna några dillkronor (om det är säsong)
  • 2 medelstora gurkor
  • zest från 1 citron
  • olivolja
  • sesamfrön
  • salt och svartpeppar

Till servering

  • 6 hamburgerbröd
  • smör

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Skala och dela löken i kvartar. Lägg löken i en smord ugnsform och klicka över smöret. Ringla över lite olivolja, salta och peppra. Baka löken i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills den har fått färg – den får gärna bli lite bränd. Ta ut och låt svalna.
  3. Skölj kikärterna i kallt vatten och låt rinna av i ett durkslag. Torka torrt med en kökshandduk.
  4. Skala och finhacka vitlöken. Vispa äggen lätt i en mat­ beredare. Lägg i den ugnsbakade löken, kikärter, grillad paprika, paprikapulver, chilipulver, pankoströbröd, vitlök och salt. Pulsmixa hastigt så att alla ingredienser blandas väl, men utan att det blir för finmixat.
  5. Ta en handfull smet i taget och forma till sex runda biffar antingen för hand eller med hjälp av en stansring. Ställ in biffarna i kylen i minst 1 timme, gärna läng­re, så håller de ihop bättre när de tillagas.
  6. Värm ugnen till 180 grader.
  7. Hacka dillen. Hyvla gurkan till salladen på längden med en osthyvel (om du vill kan du ta ut kärnorna i mitten först – då vätskar inte gurkan lika mycket). Lägg gurkskivorna i en skål och blanda ner hackad dill, dillkronor, citronzest och sesamfrön. Ringla över lite olivolja och vänd försiktigt runt med händerna. (Undvik redskap – annars kan gurkan pressas sönder.) Smaka av med salt och peppar .
  8. Sätt en stekpanna på medelvärme och häll i lite olja. Stek biffarna i några minuter på båda sidor, så att de får fin färg och en krispig yta. Lägg över biffarna i en ugnsform och eftergrädda dem i 5–10 minuter i ugnen.
  9. Smöra bröden på snittytan och grilla dem hastigt i ug­nen. Lägg en biff i botten på varje bröd och toppa med gurksallad och gärna några dillkronor.