Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Papas arrugadas med mojo

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Den här kanariska rätten – med mycket salt i kokvattnet – får potatisarnas skal att skrynkla ihop sig och glimra av små saltkristaller. Välj små och fasta potatisar, till exempel Amandine, Cherie eller utvalda runda delikatesspotatisar. Mojo är det kanariska ordet för sås. Den goda röda mojon är mild och stark på en och samma gång och passar även till grillat kött. Grön mojo görs på koriander.

Ingredienser

  • 2 kg potatis
  • 2 1/2 dl salt
  • vatten så att potatisarna täcks
  • kökshandduk

Mojo picón

  • 1 röd jalapeno
  • 2 röda paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk hel stött spiskummin
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1/2-1 tsk salt

Mojo verde

  • 1 stort knippe eller 2 krukor koriander
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 grön jalapeno
  • 1 1/2 dl olivolja
  • 1 msk vatten
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 1/2 tsk salt

Så här gör du

  1. Skölj och skrubba potatisarna noggrant, men gnid inte bort skalen. Lägg dem i en passande gryta.
  2. Häll i salt och vatten och ge potatisarna ett hastigt uppkok. Sänk sedan värmen och bred en kökshandduk över grytan innan du sätter på locket. Koka potatisarna och känn efter med en sticka om de är är färdiga.
  3. Häll av vattnet, ta tag i grytans öron och tippa den fram och tillbaka tills potatisarna är torra och har börjat skrynkla sig. Låt dem stå och ånga vid sidan av plattan en stund under handduken. Ät dem varma med mojo picó eller mojo verde eller tillasmmans med andra varma och kalla tapas.
  4. Kärna ur chilifrukten. Ta bort stjälken från paprikorna, skär bort kärnhuset och bryt paprikorna i halvor.
  5. Lägg dem med skalsidan upp i en ugnsfast form och grilla högt upp i ugnen på maxvärme tills skinnen svartnat och fått blåsor.
  6. Låt dem svalna i en skål, täckt med plastfolie. Kondensen gör att skalen släpper, så efter en stund kan du bara dra av dem. Chilin kan ha skalet kvar.
  7. Mixa paprikorna och chilin med de andra ingredienserna till en slät sås. Krydda och salta.
  8. Skala vitlöksklyftorna och kärna ur och dela chilin.
  9. Mixa dem med koriandern (även stjälkarna), oljan och vinägern och smaka av med salt.
1 kommentar om "Papas arrugadas med mojo"
  • brak
    brak

    jag gjorde mojo verde. Den blev jätte lös som vatten. Vet ej vad jag gjorde för fel. Nåt förslag