Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Paolos pastagratäng med kyckling

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 48 st har redan röstat

Ingredienser

4 personer
  • 400 g passerade tomater
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 3 basilikastjälkar
  • olivolja
  • salt
  • eventuellt en nypa socker
  • 300 g penne
  • 300 g kycklingfärs
  • 100 g pancetta (bacon)
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 5 stora soltorkade tomater
  • 0 ,5 dl persilja
  • 1 ägg
  • 1 msk ströbröd
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 250 g mozzarella
  • 250 g ricotta
  • eventuellt färskriven parmesanost att strö över

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225°
  2. Häll olivoljan i en kastrull, gärna med beläggning. Lägg i vitlöken och låt den fräsa tills den är lätt brynt. Tillsätt tomater, basilika och salt. Låt såsen sjuda i ca 5-10 minuter, rör om då och då. Smaka av med salt och ev. en nypa socker.
  3. Hacka lök, vitlök och persilja och skär tomaterna i strimlor.
  4. Dela mozzarellan och låt den rinna av i ett durkslag. Pressa försiktigt på den med en gaffel för att få ur eventuell vätska och skär den sedan i bitar. Mixa eller vispa ricottan till en slät kräm.
  5. Skär pancettan i små bitar och fräs dem i en stekpanna i några minuter. Bryn färsen, tillsammans med lökhacket, och smula sönder den med en gaffel. Den kan vara i små bitar och inte helt finfördelad
  6. Blanda i persilja, salt och peppar och stek sedan alltsammans i ytterligare 5 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna och blanda sedan i uppvispat ägg, ströbröd, olivolja och tomatstrimlor. Smaka av med salt och peppar.
  7. Koka pastan al dente i lättsaltat vatten och låt den rinna av. Häll tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt några droppar olivolja och rör om.
  8. Smörj en ugnsform med olivolja. Lägg i hälften av pastan och därefter kycklingfräset, skeda sedan över tomatsås, strö i hälften av mozzarellabitarna och klicka i ricottan fördelad jämnt över. Fyll sedan formen på samma sätt med resten av ingredienserna.
  9. Ställ in gratängen i ugnen i 20 minuter. Täck med ett aluminiumfolieark efter halva tiden. Servera med lite överströdd parmesanost.