Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Panzanella – recept på italiensk sallad

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 150 g vitt bröd, dagsgammalt

  • 2 paprikor, gärna gul och röd

  • 1 msk + 1/2 dl olivolja

  • 400 g tomater, gärna i olika färger

  • 1 gurka

  • 1 rödlök

  • 200 g inlagda kronärtskockshjärtan

  • 3 msk kapris

  • 2 msk vit balsamvinäger

  • 1 kruka basilika

  • 1 tsk flingsalt

  • 1 krm nymald svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär brödet i kuber och lägg på en plåt. Rosta mitt i ugnen 10–12 min, tills de är gyllene.
  2. 
Kärna ur och skär paprikan i klyftor. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja och rosta mitt i ugnen 15–20 min, tills de får lite färg.

  3. Halvera små tomater eller skär stora i bitar. Skala och halvera gurkan på längden. Kärna ur den med en sked. Skär gurkan i halvmånar. Skala och skiva löken. Skär kronärtskockshjärtana i klyftor (spara spadet). Lägg bröd, grönsaker och kapris i en stor skål.

  4. Vispa ihop 1/2 dl olja, vinäger och 2 msk olja från kronärtskockorna. Häll dressingen över  grönsakerna och krama lätt med händerna.

  5. Strimla basilikan och blanda ner i salladen. Strö på flingsalt och peppar. Låt salladen stå i rumstemperatur ca 30 min före servering.