Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pannacotta med karamelliserat päron


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 28 st har redan röstat

Festdessert som kan göras en dag i förväg. Den som vill bränner av marängen på toppen före servering.

Läs också: Här hittar du alla recept du behöver för att laga en perfekt nyårsmiddag

Ingredienser

4 portioner


Pannacotta:


  • 8 dl grädde

  • 2 dl mjölk

  • 200 g socker

  • 1 vaniljstång

  • 1 dl passionsfruktspuré

  • 4 gelatinblad (blötlagda)


Päron:


  • 2 päron, gärna Conference
  • 
1 dl socker

  • 1 tsk vatten
  • 
1 tsk citronjuice
  • 
italiensk maräng, se recept nedan


Italiensk maräng
, 4-5 portioner


  • 150 g strösocker
  • 
1/2 dl vatten

  • 2 äggvitor från stora ägg (75 g äggvita)

  • 1 msk strösocker

Så här gör du

  1. Pannacotta: Värm grädde, mjölk, socker och vanilj tills sockret löst sig. Rör ner fruktpurén. Smält gelatin under omrörning i gräddblandningen. Sila blandningen och fördela i portionsglas. Låt stelna i kylen.

  2. Päron: Smält sockret med vatten och citronjuice till ljusbrun karamell i en liten kastrull. Skala och riv päronen. Tillsätt päronen till karamellen, koka dem mjuka, cirka 30 minuter.

  3. Fördela päronkaramellen ovanpå pannacottan i glasen. Toppa med italiensk maräng.
  4. Italiensk maräng: Häll 150 g socker och en halv deciliter vatten i en kastrull, sätt en termometer i vattnet och koka upp utan att röra eller vispa.
 När sockerlagen i kastrullen är 110 grader börjar du vispa äggvitor och 1 msk strösocker till maräng i en bunke med hjälp av elvisp.
 När sockerlagen är 120-125 grader häller du den i en tunn stråle ner i den vispade vitan medan du vispar med elvispen på lägsta hastighet. Vispa snabbt i någon minut, sänk till låg växeln och vispa tills marängen är rumsvarm, cirka 30 grader. Låt den svalna helt.
 Spritsa eller skeda marängen över desserten.
4 kommentarer om "Pannacotta med karamelliserat päron
"
  • Cecilia Locksén
    Cecilia Locksén

    8 dl grädde till 4 portioner? Tittar på andra Panacotta recept och de är hälften så mycket grädde nått borde vara fel

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Cecilia Locksén

      Ja, du har rätt i att det blir väldigt stora portioner. Jag skulle snarare säga att det här receptet ger 6-8 portioner.

      Med vänliga hälsningar
      Rickard Lindblom, webbredaktör på Mitt kök

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Lena Jernehed

      Hej Lena! Maräng håller sig tyvärr inte särskilt bra, därför är det bättre att du gör den samma dag som den serveras. Allt gott önskar vi på Mitt kök!