Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pitepalt – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 176 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 9-10 råa potatisar
  • 3-4 kokta potatisar
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 msk salt

Fyllning

  • 300 g fläsk, rimmat eller färskt, skuret i tärningar

Till servering

  • smör
  • lingonsylt
  • mjölk

Så här gör du

  1. Fyll en rymlig kastrull med vatten och låt koka upp medan du gör i ordning smeten. Salta vattnet.
  2. Skala och riv potatisen och låt vätskan rinna av. Blanda ner salt och vetemjöl och arbeta ihop degen.
  3. Skeda upp en degklick, något mindre än en tennisboll i rejält mjölade händer. Tag två mjölade fingrar och tryck till i degklicken på att det blir plats för en matsked fläsk. Lägg i fläsket och rulla palten till en boll. Sänk ner paltarna i det kokande vattnet allt eftersom de blir klara.
  4. Använd träslev och rör om försiktigt då och då. När sista palten har åkt ner i kastrullen låt samtliga paltar koka i 45-60 minuter. Servera palten med smör och lingonsylt och ett glas kall mjölk.
2 kommentarer om "Pitepalt – klassiskt recept"
  • IdaOlofsson
    IdaOlofsson

    Alldeles för mycket salt! Har man 3 liter vatten blir saltmängden totalt 4 msk ( 3 msk i vattnet och 1 msk i paltdegen). Annars bra recept.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till IdaOlofsson

      Hej och tack för din kommentar.
      Det blir nog lite väl saltat vatten. Vi justerar instruktionerna.
      Roligt att du gillade receptet i övrigt 🙂
      Mvh
      Mitt kök-redaktionen