Pitepalt – klassiskt recept

Foto: Klara Desser
Ingredienser
4 portioner
- 9-10 råa potatisar
- 3-4 kokta potatisar
- 7 dl vetemjöl
- 1 msk salt
Fyllning
- 300 g fläsk, rimmat eller färskt, skuret i tärningar
Till servering
- smör
- lingonsylt
- mjölk
Så här gör du
- Fyll en rymlig kastrull med vatten och låt koka upp medan du gör i ordning smeten. Salta vattnet.
- Skala och riv potatisen och låt vätskan rinna av. Blanda ner salt och vetemjöl och arbeta ihop degen.
- Skeda upp en degklick, något mindre än en tennisboll i rejält mjölade händer. Tag två mjölade fingrar och tryck till i degklicken på att det blir plats för en matsked fläsk. Lägg i fläsket och rulla palten till en boll. Sänk ner paltarna i det kokande vattnet allt eftersom de blir klara.
- Använd träslev och rör om försiktigt då och då. När sista palten har åkt ner i kastrullen låt samtliga paltar koka i 45-60 minuter. Servera palten med smör och lingonsylt och ett glas kall mjölk.
2 kommentarer om "Pitepalt – klassiskt recept"

Du kanske även gillar
Populära recept
IdaOlofsson
Alldeles för mycket salt! Har man 3 liter vatten blir saltmängden totalt 4 msk ( 3 msk i vattnet och 1 msk i paltdegen). Annars bra recept.
Mitt Kök
Hej och tack för din kommentar.
Det blir nog lite väl saltat vatten. Vi justerar instruktionerna.
Roligt att du gillade receptet i övrigt 🙂
Mvh
Mitt kök-redaktionen