Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Palt – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 21 st har redan röstat

Palt är traditionell norrländsk husmanskost och det finns lika många recept som namn på rätten. Palt påminner om sörlänningarnas kroppkakor men görs på riven rå potatis medan kroppkakor ofta innehåller kokt potatis men också kryddpeppar och lök. Varianten som kanske rönt störst uppmärksamhet är pitepalten som av vissa görs med kornmjöl. Oavsett ursprung och form serveras palt gärna med skirat smör, lingonsylt och ett glas iskall mjölk.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg potatis
  • 7 dl vetemjöl
  • 2-3 tsk salt
  • 300 g rimmat fläsk
  • smör
  • lingonsylt

Så här gör du

  1. Skär fläsket i tärningar och stek i panna. Låt svalna.
  2. Salta och koka upp rikligt med vatten i en rymlig kastrull.
  3. Skala och riv potatisen. Blanda i vetemjöl och salt och jobba ihop en deg.
  4. Mjöla händerna och forma paltdegen till mindre tennisbollar. Tryck till med fingrarna så det bildas en fördjupning. Fyll med någon matsked fläsk och nyp sedan ihop till en rund boll.
  5. När vattnet kokar lägger du i paltarna allt eftersom du rullat dem. Låt sjuda mellan 45 minuter till en timme.
  6. Fiska sedan upp palten och servera med skirat smör och lingonsylt.