Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Palsternacksmousse med löjrom

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner
  • 3 palsternackor
  • 1 msk citronolja
  • 2 dl gröddfil
  • salt och peppar

Citronpicklad lök

  • 1/2 rödlök
  • 1 citron, pressad saft
  • 1 krm salt

Palsternackschips

  • 2 palsternackor
  • 4 dl friteringsolja
  • flingsalt

Till servering

  • 100 g löjrom
  • dill

Så här gör du

  1. Skala palsternackorna och dela dem i bitar. Koka bitarna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, cirka 10 minuter. Häll av vattnet och mixa dem till en puré med citronolja. Låt svalna. Vänd ner gräddfil och hårt vispad äggvita. Smaka av med salt och peppar. Lägg över i en spritspåse i plast. Förvara i kylen.
  2. Citronpicklad lök: Skala och skiva rödlöken tunt. Lägg i en skål och tillsätt citronsaft och salt. Låt stå kallt i 20 minuter.
  3. Palsternackschips: Hyvla chipsen i tunna skivor på längden med mandolin. Torka av palsternacks­skivorna. Fritera dem i en gryta med friteringsolja vid 150 grader, tills chipsen får fin färg. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Strö över lite flingsalt.
  4. Till servering: Spritsa palsternacksmoussen i glasen. Forma ägg av löjrommen med hjälp av två skedar och lägg ovanpå. Garnera med lökringar, dill och palsternackschips.