Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Rotsellerisoppa med palsternacka och rostade rotstavar

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g palsternacka
  • 300 g rotselleri
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk mald gurkmeja
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1 tsk fänkålsfrön, mortlade
  • 8 dl vatten
  • 400 ml kokosmjölk (spara lite till garnering)
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 msk rapsolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Rostade rotstavar

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 1/2 msk olivolja
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar

Till garnering

  • 2 msk rostade mandelflarn
  • färsk bladpersilja
  • fänkålsfrön

Till servering

  • surdegsbröd

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och tärna palsternacka och rotselleri. Lägg på en plåt med bakplåtpapper, blanda med 1 msk rapsolja och salt. Rosta i mitten av ugnen i 25 minuter, rör om efter halva tiden.
  2. Rostade rotstavar: Höj ugnsvärmen till 250 grader. Skala och skär morötter och palsternackor i tändstickslika stavar. Blanda med olja, paprikapulver, salt och peppar. Sprid ut väl på en plåt med bakplåtspapper och rosta i mitten av ungen i 15 minuter, tills de blir krispiga. Passa noga och rör om då och då så att de inte bränns. Låt svalna.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i 1 msk rapsolja i en kastrull tills de blir mjuka. Blanda ner de rostade rotsakerna och kryddor. Låt fräsa i 1 minut.
  4. Häll på vattnet och kokosmjölken, smula ner buljongtärningarna. Låt puttra i 10 minuter.
  5. Mixa soppan helt slät med en stavmixer. Tillsätt vinägern. Smaka av med salt och peppar.
  6. Häll upp soppan i skålar, ringla kokosmjölk över och toppa med rotstavar. Garnera med mandelflarn, persilja och fänkålsfrön. Servera med ett gott surdegsbröd till.