Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Palak paneer – godaste receptet

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 39 st har redan röstat

En väldigt populär vegetarisk rätt från det indiska köket som består av hemgjord indisk ost och spenat i en härlig blandning. Här är Karim Rezauls, grundare och ägare av restaurangkedjan Indian Garden, fantastiskt goda recept! Mums!

Ingredienser

2 portioner

Paneer

  • 2 l gammeldags mjölk
  • 1 pressad citron eller 2 msk citronjuice
  • 1/2 tsk salt

Palak

  • 750 g färsk bladspenat
  • 1,5 msk matolja
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 50 g finhackad ingefära
  • 1 tsk brun kummin
  • 1/2 tsk senapsfrön
  • 1/2 msk korianderpulver
  • 1 tsk kumminpulver
  • 1/2 tsk gurkmeja
  • 1/2 tsk röd chili pulver
  • 1/2 tsk salt
  • 300 g krossade tomater
  • 1 stor gul lök, finhackad
  • 5 cl matlagningsgrädde
  • 10 cl vatten

Till servering

  • färsk koriander
  • finhackad ingefära
  • ris eller bröd

Så här gör du

  1. Börja med att göra paneer: Koka upp mjölken under omrörning. Häll över citronjuice och salt och sänk värmen på spisen.
  2. Separera vattnet från den tjocka mjölkmassan och häll över den till en ren kökshandduk. Knyt den ordentligt så att allt vatten rinner ut från massan. Lägg något tungt, mellan 4-5 kilo över den i ungefär 1,5 timmar.
  3. Öppna duken och skär osten som du önskar. Stek sedan osten tillsammans med smör tills den får lite brun färg.
  4. Gör sedan palak: Värm upp matolja i en stekpanna. Under tiden skär du upp spenaten i småbitar.
  5. Häll i vitlök, gul lök, ingefära, brun kummin och senapsfrön i stekpannan. Rör om tills oljan fått en brun färg.
  6. Blanda i spenaten, de krossade tomaterna, vattnet och resten av kryddorna i stekpannan. Rör om en stund.
  7. Blanda sedan i osten och grädden och koka på låg värme i ungefär 3 minuter. Dekorera med färsk koriander och finhackad ingefära och servera tillsammans med ris eller bröd. Smaklig måltid!