Logga in här

Pajer med plommon & aprikoser

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

2 stycken
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 125 g kylskåpskallt smör, tärnat
  • 3 msk iskallt vatten
  • 500 g små plommon
  • 500 g små aprikoser
  • 4 –6 msk brandy
  • 6 –8 msk strösocker
  • 1 uppvispat ägg till pensling

Till garnering

  • florsocker

Så här gör du

  1. Mixa ihop mjöl och socker i en matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smörtärningar och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet och kör till en deg. Dela degen i två delar och forma dem till två platta bollar. Lägg degbollarna i en plastpåse och låt vila kallt i cirka 30 minuter.
  2. Fyllning: Kärna ur frukten och blanda dem var för sig med lika delar brandy och socker.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Kavla ut degbollarna till runda bottnar, cirka 25 centimeter i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel. Lägg frukten i mitten på bottnarna, spara en cirka 10 centimeter bred kant. Vik upp degkanterna och pensla dem med ägget.
  5. Grädda pajerna i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna och sikta över florsocker som garnering.