Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Paj med blåbär & mascarpone

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 30 st har redan röstat

En helt ljuvlig paj att baka i sommar! Fyllningen med mascarpone och lime är krämig och härlig och passar perfekt med blåbär och björnbär.

Ingredienser

10 bitar

Pajskal

  • 225 g (ca 3 3⁄4 dl) mjöl
  • 125 g kallt smör, delat i kuber
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 80 g (ca 1 1⁄3 dl) florsocker
  • 3 äggulor
  • 1 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 2 dl grädde
  • 300 g (ca 2 1⁄2 dl) mascarpone
  • 80 g (ca 1 1⁄3 dl) florsocker
  • 3 lime, rivet skal
  • 2 lime, saft

Topping

  • 2 dl blåbär
  • 1 dl björnbär

Så här gör du

  1. Mixa mjöl, smör, vaniljpulver och florsocker i en matberedare, tills det liknar en smuldeg. Fortsätta att köra degen och tillsätt äggulorna och lite vatten så att degen precis går ihop.
  2. Ta ut degen och platta ut den, plasta och låt vila i kylen i minst en timme.
  3. Sätt ugnen på 180 grader.
  4. Kavla ut pajdegen mellan två bakplåtspapper till den är cirka 3 millimeter tjock.
  5. Smöra en pajform och fyll med degen. Skär bort överflödig deg med en kniv så att kanterna blir snygga. Nagga botten med en gaffel och kyl i ytterligare 30 minuter.
  6. Ta ut och lägg ett bakplåtspapper över pajen och fyll med tyngder, till exempel ris eller torkade ärtor. Baka i 10 minuter, ta sedan bort vikterna och baka i ytterligare 10 minuter eller tills färgen är gyllene. Låt kallna.
  7. Vispa grädden fluffig.
  8. Blanda mascarpone med florsocker, limeskal och saft i en stor bunke. Vänd sedan försiktigt ned den vispade grädden i mascarponesmeten.
  9. Fyll det svalnade pajskalet med mascarponesmeten och toppa med bären.