Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Pain au chocolat med Nutella

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Vill man göra en snabbvariant av nybakade pain au chocolate kan man använda en färdig smördeg. Fyll med Nutella och hackad mörk choklad.

Ingredienser

30 stycken

Kavlad, wienerdeg

  • 2 ½ dl vatten, kallt
  • 50 g jäst
  • 2 stora eller 3 små ägg
  • 50 g strösocker
  • ½ tsk salt
  • 50 g smör, kallt skuret i kuber
  • 10–11 dl (625 g) vetemjöl
  • 325 g smör till kavling

Fyllning

  • 150 g Nutella
  • 125 g mörk choklad, hackad eller chokladknappar, 54–68 procent kakao
  • 1 ägg till pensling

Så här gör du

  1. Häll vattnet i en degblandare.
  2. Tillsätt jäst, ägg, socker, salt, smör och lite i taget av mjölet. Arbeta hastigt ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och sätt in den i kylen i cirka 30 minuter.
  3. Kavla ut degen, cirka 35 centimeter i diameter, på lätt mjölat bakbord.
  4. Platta till smöret med kaveln så att det är knappt hälften så stort som degen. Lägg smörplattan på ena hälften av degen och vik över den andra. Tryck till lätt med kaveln och kavla ut på bredden.
  5. Vik in kanterna mot mitten så att de går helt omlott och kavla försiktigt ut igen. Upprepa detta två gånger till, vrid på degen ett halvt varv efter varje gång och mjöla lätt. Om degen känns mjuk, sätt in den i kylen emellanåt.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Fyll i Nutellan i en engångsspritspåse.
  8. Kavla ut degen och skär upp den i 30 rektangulära bitar, cirka 12 × 6 centimeter.
  9. Lägg två strängar med Nutella längs med kortsidan, nära kanten, med cirka 3 centimeter mellanrum. Strö över lite hackad choklad.
  10. Pensla kanten på kortsidan fram till första Nutellasträngen med ägg. Vik in den penslade kanten över den första strängen och rulla sedan ihop degen. Du kan även göra en variant där Nutellasträngarna läggs längs med långsidan och sedan tvinna degen ett par varv.
  11. Lägg skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper.
  12. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter, tills de fått en fin brun färg. Låt svalna på ett galler.