Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Paella med räkor och ­kyckling


Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

  • 1 kyckling (delad i mindre bitar) eller 1 kg ­kycklinglår eller kycklingklubbor

  • 1/2 g saffran

  • 1-1 1/2 dl olivolja
  • 
2 gula lökar

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1/2 chili, till exempel spansk peppar

  • 4 dl långkornigt ris

  • 1 röd paprika

  • 500 g körsbärstomater (eller stora tomater)

  • 3 dl öl (lager)

  • cirka 1 l hönsbuljong

  • saft från 1 citron

  • salt och svartpeppar

  • 125 g gröna ärtor (frysta)

  • 200 g skalade räkor


Så här gör du

  1. Hacka lök, vitlök och chili fint. Tärna paprikan fint och dela tomaterna på ­mitten. Använder du dig av stora ­tomater skär du dem i grova klyftor i stället. Mortla saffranen hastigt i ­litet salt.

  2. Ställ en stor, värmetålig form på ­gallret ovanför fin glöd och häll oljan i den. Bryn kycklingen och tillsätt lök, ­vitlök, chili och saffran och låt detta fräsa med en stund. Rör ner ris, tomater och ­paprika och låt fräsa med i någon ­minut under omrörning innan du slår på ölen. Tillsätt sedan lite höns­buljong i taget och låt detta koka in. Rör om då och då ­under tiden.

  3. Låt koka tills kycklingen är helt ­genomlagad och riset mjukt. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft och rör slutligen ner tinade ärtor och räkor precis innan servering.

  4. Servera paellan lite krämig och rykande het. Tillsätt eventuellt lite mer buljong om den blir för torr.