Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Oxfilé med svampsås och hasselbackspotatis

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 102 st har redan röstat

Oxfilé är huvudrätternas huvudrätt, och klassas faktiskt som en delikatess. Det här receptet på stekt oxfilé med den klassiska hasselbackspotatisen och svampsås passar perfekt som middag på nyårsmenyn eller till helgmiddagen.

Läs också: Nyårsrecept – från snittar och varmrätt till dessert

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g oxfilé
  • 8 st kvistar timjan
  • 100 g kantareller
  • 20 g torkad karl johansvamp
  • 100 g champinjoner
  • 2 st vitlök
  • 1 st schalottenlök
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 4 dl grädde
  • 100 g kantareller
  • 1 st citron
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • 600 g potatis
  • 100 g smör
  • 2 dl ströbröd
  • salt

Så här gör du

  1. Skala potatisen och lägg var och en i en trädsked. Skär sedan snitt i potatisen utan att du skär igenom hela vägen. Träskeden underlättar arbetet och du slipper skära igenom. Det blir snitt även i träskeden så välj en du inte är rädd om.
  2. Lägg potatisen i en ugnsfastform, toppa varje potatis med lite salt, en klick smör och en nypa ströbröd. Baka potatisen på 220 grader i ca 30-40 minuter.
  3. Riv sedan ner alla kantareller i mindre bitar. Skiva champinjonerna i kvartar och hacka både schalottenlöken och vitlöken fint. Stek all svamp, utom dem kantareller som skall vara i salladen, i smör i en väldigt varm panna så att svampen får färg. Sänk sedan värmen och tillsätt löken. Salta och peppra.
  4. När löken mjuknat, slå på vinet och låt det koka upp. Tillsätt grädden efter några minuter och låt puttra ihop till en god sås. Stek köttet på hög värme i en stekpanna. Stek i både smör och olja tillsammans med några timjankvistar. Stek köttet så att det får en fin yta, sänk värmen lite och ös köttet med all vätska som bildas i pannan.
  5. Ta 100 gram riven rå kantarell och blanda med citronsaft, olivolja och salt. Blanda ihop med fingrarna och servera tillsammans med hasselbackspotatsien, köttet och svampsåsen.