Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Oxbringa på planka med rotfruktsmos, syrlig polkabeta och körsbärssås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

2 portioner
  • 2 st potatisar
  • 150 g kålrot
  • 75 g jordärtskocka
  • 100 g morot
  • 30 g smör
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa vitpeppar
  • 1 krm Kryddblandning "Sju kryddor"
  • 1 st stor polkabeta
  • 1/2 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 tsk torkad dragon
  • 2 dl kalvfond
  • 3 tsk vetemjöl
  • 1 tsk guldsoya
  • 25 g smör
  • 1 dl grädde
  • 1 dl körsbärsmarmelad med stjärnanis
  • salt och vitpeppar efter smak
  • 1 st medelstor morot
  • 1 nypa flingsalt med rökt paprika
  • 75 g bacon
  • valfri färsk kryddört för garnering
  • 300 g kokt oxbringa sous vide (finns att köpa)
  • 2 st små broccolibuketter

Så här gör du

  1. Koka lagen till den syrliga polkabetan. Skala polkabetan och skiva upp den tunt, använd gärna potatisskalaren för att få skivorna tunna och fina. Varva polkabetsskivorna med dragon i en skål och häll över den kokvarma lagen. Låt svalna.
  2. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Lägg dessa i en kastrull och täck med vatten. Koka i ca 20 minuter. Använd sticka för att känna om rofrukterna är mjuka.
  3. Pressa rotfrukterna ner i en skål. Rör i smör, lite i taget tills du fått en lagom konsistens för att kunna spritsa moset. Tillsätt kryddorna. Smaka av och låt svalna.
  4. Koka upp kalvfonden tillsammans med soyan. Under tiden gör du en toppredning av smält smör och vetemjöl. Red av fonden, koka upp och tillsätt grädde och körsbärsmarmelad. Såsen får ej koka efter att grädden och marmeladen tillsatts, endast sjuda en kort stund, annars finns risk för att den skär sig. Tillsätt salt och vitpeppar vid behov, beroende på hur smakrik fonden är. Håll såsen varm.
  5. Finstrimla moroten. Lägg på smörpapper i ugn och rosta tills den blivit krispig. Salta med flingsalt med rökt paprika.
  6. Strimla baconet och knaperstek det.
  7. Koka upp vatten och salt i en kastrull och lägg i broccolibuketterna en stund. De ska inte ligga för länge, för då blir de för mjuka och tappar sin fina färg.
  8. Uppläggning: Lägg rotfruktsmoset i en sprits med ganska stor tyll så inte några rotfruktsbitar fastnar. Spritsa upp moset efter eget huvud på 2 plankor.
  9. Skiva oxbringan i ganska tunna skivor och lägg upp dessa på plankorna.
  10. Grilla i salamander eller under grillen i ugnen ca 5 minuter. Ta ut plankorna. Lägg på de finstrimlade morötterna, broccolin och baconet och placera i salamandern i 1 minut till.
  11. Avsluta med att forma polkabetsskivorna till en ros och placera på plankan, nappera med såsen och garnera med färsk kryddört av eget val.