Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ovenbaked Blueberry Oatmeal Cake

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

8 portion

För kakan

  • 6 dl glutenfria havregryn
  • 2 msk linfrön
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk riven muskotnöt
  • ½ tsk salt
  • citronskal
  • 2 msk laktosfritt smör
  • 4,8 dl havremjölk (eller annan valfri mjölk)
  • 1 stort ägg
  • 1 dl honung
  • 1 ½ tsk äkta vaniljpulver
  • 5 dl blåbär

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader och smörj antingen en rektangulär eller rund form (ca 20 cm).
  2. Blanda ihop alla torra ingredienser förutom vaniljpulver och hälften av citronskalet i en stor skål.
  3. Tag en stor kastrull, sätt på låg värme och lägg i smör, havremjölk, honung och vaniljpulver. Vispa alla ingredienser över värmen så ingredienserna smälts.
  4. Tag av från värmen, knäck i ägget och vispa igen så att alla ingredienser blir till ett (här får vätskan inte vara för varm, för då blir det äggröra).
  5. Häll i hälften av havreblandningen i plåten och tillsätt även hälften av blåbären.
  6. Lägg i resten av havregrynsblandningen över blåbären, och lägg till de resterande blåbären. Pressa ner blåbären lätt i havregrynsblandningen med fingrarna.
  7. Häll över vätskeblandningen i formen, och strö dessutom på det resterande skalet från citronen.
  8. Baka i ugnen för ca 35-40 min tills "gröten"/"kakan" är gyllenbrun.
  9. Ta ut den från ugnen men låt den gärna stå ett tag så den drar till sig vätska. Servera med turkisk yoghurt eller valfri typ av kvarg.
Du kanske även gillar