Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ostpaj med prosciutto och päron

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

6 portioner

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 krm salt
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • 280 g ädelost
  • 2 dl västerbottensost

Topping

  • 1-2 goda päron
  • 2 msk valnötter, grovt hackade
  • 70 g rucola
  • 1/2 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk saft av citron
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 8 prosciutto

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl och smör vatten i en matberedare och kör tills det blir smuligt. Tillsätt vattnet, lite i taget och kör tills det går samman till en deg. Svep in degen i plastfolie och låt vila i kylen cirka 20 minuter.
  2. Ta ut degen och kavla eller tryck ut den i en smord pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen cirka 10 minuter.
  3. Sänk värmen på ugnen till 200 grader.
  4. Vispa ihop mjölk, ägg, salt och peppar. Blanda i osten. Häll äggstanningen i det förgräddade pajskalet.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, cirka 40 minuter. Täck över med folie och grädda ytterligare några minuter om pajen fått färg men fortfarande inte stannat.
  6. Dela päronen i klyftor, rosta och hacka valnötterna grovt. Blanda med salladen och ringla över olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  7. Toppa pajen med salladen och några skivor prosciutto.