Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ostkaka – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 23 st har redan röstat

Ostkaka är en riktigt klassisk kaka och makalöst god! En riktigt bra ostkaka ska både ha en härligt gyllenbrun yta och vara krämig inuti. I det här receptet är ostkakan gjord på keso, vilket gör den mindre mäktig än en traditionell ostkaka.

Ingredienser

8 person(er)
  • 3 st ägg
  • 3/4 dl socker
  • 1/2 dl mald mandel
  • 1 dl mandelspån
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 st bittermandel, riven
  • 500 g keso
  • 2 dl grädde

Glöggkryddad sylt:

  • 400 g björnbär
  • 2 dl vinglögg
  • 2 dl syltsocker med pektin

Så här gör du

  1. Börja med sylten: Blanda alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Låt koka i cirka 5 minuter utan lock.
  2. Häll i ren burk och låt svalna. Sylten blir rinnig, passar därför bra som efterrättssylt. Vill man göra den tjockare kan man öka sockermängden.
  3. Ostkaka: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 8 små ugnsfasta formar.
  4. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner mald mandel, mandelspån, bittermandel och vetemjöl.
  5. Blanda ner keso och grädde. Rör till en jämn smet.
  6. Häll cirka 1 dl smet i varje form. Keson sjunker lätt till bunkens botten, rör därför i smeten mellan varje form.
  7. Grädda formarna i cirka 30–40 minuter. Servera ostkakan ljummen med vispgrädde och sylt.