Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Österlensk nå’gott – recept på nougat

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

40 bitar
  • ca 250 g sötmandel eller hasselnötter
  • 4 dl strösocker
  • 2 dl honung
  • 1 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • 2 äggvitor
  • rapsolja och florsocker till formen och pudring

Så här gör du

  1. Dag 1: Värm ugnen till 175 grader (varmluft 160). Rosta mandeln eller hasselnötterna i ugnen i 7 minuter. Använder du hasselnötter får du se upp så att de inte blir brända, för då blir då bittra! Massera sedan hasselnötterna i en kökshandduk så att du får bort en del av skalen som sitter löst.
  2. Klä en form, exempelvis en brödform, ca 30 × 10 cm, med ett oljat bakplåtspapper som pudrats med florsocker.
  3. Blanda socker, honung, vatten och salt i en kastrull. Koka lagen utan lock tills temperaturen är 150 grader. Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum i en matberedare.
  4. Häll långsamt i den varma sockerlagen i en tunn stråle under kraftig vispning. Har du ingen matberedare och vispar för hand är det bra att vara två: en som häller i sockerlagen och en som vispar. Vänd snabbt ner mandlarna eller nötterna i smeten.
  5. Häll nougaten i formen. Pudra över florsocker och låt vila i rumsvärme över natten.
  6. Dag 2: Skär nougaten i bitar och förvara den i en burk med lock.