Österlensk nå’gott – recept på nougat

Foto: Marie Mandelmann
Ingredienser
40 bitar
- ca 250 g sötmandel eller hasselnötter
- 4 dl strösocker
- 2 dl honung
- 1 dl vatten
- 1 nypa salt
- 2 äggvitor
- rapsolja och florsocker till formen och pudring
Så här gör du
- Dag 1: Värm ugnen till 175 grader (varmluft 160). Rosta mandeln eller hasselnötterna i ugnen i 7 minuter. Använder du hasselnötter får du se upp så att de inte blir brända, för då blir då bittra! Massera sedan hasselnötterna i en kökshandduk så att du får bort en del av skalen som sitter löst.
- Klä en form, exempelvis en brödform, ca 30 × 10 cm, med ett oljat bakplåtspapper som pudrats med florsocker.
- Blanda socker, honung, vatten och salt i en kastrull. Koka lagen utan lock tills temperaturen är 150 grader. Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum i en matberedare.
- Häll långsamt i den varma sockerlagen i en tunn stråle under kraftig vispning. Har du ingen matberedare och vispar för hand är det bra att vara två: en som häller i sockerlagen och en som vispar. Vänd snabbt ner mandlarna eller nötterna i smeten.
- Häll nougaten i formen. Pudra över florsocker och låt vila i rumsvärme över natten.
- Dag 2: Skär nougaten i bitar och förvara den i en burk med lock.

Du kanske även gillar
Populära recept