Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Örtmarinerade kronkotletter med rosmarinrostad potatis & broccolipesto


Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 personer 

  • 4 kejsarkotletter eller annat ljust griskött
  • 
8-12 potatisar, kokta

  • 2 dl färsk spenat


Marinad till kotletterna:


  • 1 halvkruka salvia
  • 
1 halvkruka timjan
  • 
1 vitlöksklyfta
  • 
1 tsk tomatpuré
  • 
1 dl rapsolja

  • 1/3 citron, saft 

  • salt och peppar 


Broccolipesto

  • 
2 broccolihuvuden
  • 
1 1/2 dl solroskärnor

  • 1 dl rapsolja
  • 
1 kruka basilika
  • 
1 kruka persilja, kan bytas mot rucola
  • 
salt och peppar


Rosmarinolja till potatisen: 


  • cirka 1/2 dl rapsolja
  • 
1-2 msk rosmarin, hackad


Så här gör du

  1. Kotletter i marinad: 
 Hacka eller mortla salvia, timjan och vitlöksklyftan. Blanda med övriga ingredienser.
 Lägg kotletterna i en skål eller form och bred marinaden över dem. Blanda väl så att kotletterna blir täckta av marinaden. Låt dem ligga i cirka 30 minuter så att de blir tempererade.
 Stek kotletterna i matfett tills de är genomstekta.

  2. Broccolipesto: 
 Dela broccolin i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten i cirka 3-4 minuter så att råheten knäcks.
 Lägg bitarna och övriga ingredienser till peston i matberedare och mixa. Smaka av med salt och peppar.

  3. Potatis stekt i rosmarinolja: 
 Koka potatisen tills den är nästan ­färdig. Den får gärna ha lite kärna i mitten. Skär inte sönder potatisen utan pressa sönder den försiktigt. Den får oregelbundna ytterkanter som suger upp oljan och kanterna blir frasiga och goda.
 Värm den hackade rosmarinen och oljan i en stekpanna i några minuter. Lägg ­sedan ner potatisen och stek tills den fått fin gyllene färg. Ta pannan åt sidan.
 Vänd ner spenaten. Servera direkt med nystekta kejsarkotletter och en klick broccolipesto.