Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Örtgratinerad lax med bulgursallad

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 4 bitar laxfilé à 140 g

Bulgursallad

  • 2 dl klippt bulgur
  • 1 schalottenlök
  • 100 g babyspenat
  • 1 grön zucchini
  • 2 polkabetor
  • 2 msk citronrapsolja
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 dl rostade hasselnötter, hackade

Örttäcke

  • 4 stjälkar dill
  • 2 stjälkar dragon
  • 2 stjälkar timjan
  • 1/2 knippa persilja
  • 1 dl panko
  • 2 msk smör
  • salt och peppar

Sås

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk hummerfond
  • salt och peppar
  • 1 msk hackad dill

Så här gör du

  1. Tina fisken i plastförpackningen i kallt vatten i cirka 30 minuter. Torka av bitarna och lägg dem i en smord ugnsfast form. Salta och peppra fisken.
  2. Bulgursallad: Koka bulgurn till salladen enligt anvisningar på förpackningen. Låt svalna. Blanda den kokta bulgurn i en stor skål med skalad finstrimlad schalottenlök, babyspenat, fint skivad zucchini och skalade tunt skivade polkabetor. Skiva gärna på mandolin. Blanda olja och vinäger med salt och peppar och häll över salladen och vänd runt. Strö över rostade hasselnötter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Örttäcke: Lägg dill, dragon, timjan, persilja och panko i en mixer och kör tills det blir smuligt. Klicka ner smöret och kör ihop till en massa. Salta och peppra. Bred örttäcket över laxen och ugnsbaka i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
  5. Sås: Vispa crème fraiche, grädde och hummerfond i en kastrull och koka upp. Smaka av med salt, peppar och hackad dill.