Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Örtbröd i form

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • smör till formen
  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk
  • 2 msk sirap
  • 1 ägg
  • 25 g smör, mjukt
  • ½ tsk salt
  • 8–9 dl vetemjöl
  • 150 g smör, mjukt
  • 1 ½ dl hackade, färska örter
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • eventuellt 50 g riven lagrad ost, till exempel prästost eller västerbottensost

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj en avlång brödform, som rymmer cirka 2 liter, eller lägg i bakplåtspapper.
  3. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken och sirapen till 37 grader. Häll vätskan över jästen. Rör i ägget, smör och saltet, arbeta in lite vetemjöl i taget. Arbeta degen i cirka 7–8 minuter, tills den är smidig.
  4. Lägg plastfolie eller en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
  5. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut degen till en fyrkant, cirka 2 centimeter tjock. Bred på smöret.
  6. Blanda örterna med vitlöken och strö över degen. Strö över osten om du vill ha ost i brödet.
  7. Skär upp degen i fyrkantiga bitar, cirka 7x7 centimeter. Lägg bitarna omlott i formen. Lägg på lite plastfolie och låt jäsa i cirka 30–40 minuter.
  8. Grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i cirka 50 minuter, tills det fått fin färg och är genomgräddat.
  9. Ta ut brödet och låt det vila i formen i 5–10 minuter, lossa sedan formen och låt brödet svalna på ett galler.