Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Örtbakade lammracks med ugnsrostade rotfrukter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

4 pers

  • 2 lammracks, ca 800 g

  • 1 kruka timjan

  • 1/2 kruka rosmarin

  • 1 kruka oregano

  • 1 kruka persilja

  • 4 klyftor vitlök, fint hackade

  • 2 tsk salt

  • 2 tsk svartpeppar

  • 3 msk smör 

  • 2 msk olivolja

  • 1 citron, zest från


rostade rotfrukter

  • 1 bit rotselleri

  • 3 morötter

  • 1 kg små delikatesspotatisar

  • 3 msk olivolja

  • 5 klyftor vitlök

  • 1 ⁄2 kruka rosmarin


örtsås

  • 1 ,5 dl vitt vin

  • 3 msk creme fraiche

  • 1 msk dijonsenap

  • stjälkarna från örterna

  • 2 msk vatten

tillbehör

  • 2 msk rårörda lingon


Så här gör du

  1. 
1. Skala morot, rotselleri och skär dem i mindre bitar, lägg dem i en rymlig form tillsammans med potatis. Ringla över olivolja, skala vitlöksklyftorna och krossa dem med sidan av kniven. Lägg ner vitlöken och små kvistar av rosmarin i formen och ställ in dem i ugnen på 200 grader, ca 40 minuter.
  2. 2. Finhacka vitlöken och örterna till lammet. Skär snitt i fettkappan och klappa in olivolja på lammet och vänd racksen i en blandning av salt, peppar, vitlök, citronzest och örter. Bryn de rumstempererade lammracksen i medelhög temp i smör och olivolja tills de får en fin färg.
  3. 3. Bind ihop örterna (spara 3-4 msk av bladen till creme och servering) och lägg dem i pannan där du stekte lammet. Häll över vin, vatten, och dijonsenap och låt reducera till en härlig sås. Sila såsen.
  4. 4. När rotfrukterna nästan är klara sänker du värmen till 150 grader och lägger in lammracksen i mitten av plåten. Låt dem bakas i ugnen i ca 10 minuter tills innertemperaturen är 57 grader. Låt vila 15 minuter. Håll grönsakerna varma i ugnen och sätt sedan på grillen någon minut innan du tar ut dem så får de en härligt krispig yta.
  5. 5. Servera lammet tillsammans med de grillade rotfrukterna, den syrliga och friska såsen och en klick rårörda lingon.
2 kommentarer om "Örtbakade lammracks med ugnsrostade rotfrukter"
  • Sofia Detterholm
    Sofia Detterholm

    Vi gjorde detta fast med lammstek i lördags och lade till lite sötma i form av vispad grädde och honung i såsen. Underbart gott!
    Tack för toppenrecept. 🙂