Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Örtbakad lax med jordärtskockor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

Rostade skockor:

  • 600 g jordärtskockor
  • 2 msk olivolja
  • salt och svartpeppar

Lax:

  • 600 g laxfilé
  • 3 dl finhackade örter, till exempel persilja, oregano, timjan
  • 3 dl parmesanost, finriven
  • salt och svartpeppar

Apelsin- och chilidressing:

  • 1 krm chiliflakes
  • rivet apelsinskal och saft, från 1/2 apelsin
  • 1 st vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 st äggula, liten
  • 0,5 dl olivolja
  • salt och svartpeppar

Till servering:

  • ärtskott

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 225 grader, gärna grillfunktion. Skala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten med lite citron. Annars missfärgas de lätt. Skär skockorna i tunna skivor och lägg dem i en stor ugnsform. Tillsätt olivolja, salt, grovmalen svartpeppar och vänd runt skockorna. Ställ in formen mitt i ugnen och låt rosta i cirka 15 minuter.
  2. Blanda örter, parmesan och svartpeppar till en slät massa. Skär laxen i fyra portionsbitar, salta och peppra dem runt om.
  3. Ta ut ugnsformen ur ugnen och lägg laxbitarna ovanpå skockorna. Bred parmesan- och örtblandningen över laxen och ställ in formen i ugnen igen. Stek i ytterligare 15–20 minuter tills laxen är färdiglagad och skockorna är mjuka och börjar få fin färg.
  4. Gör under tiden dressingen. Blanda vitlök, chiliflakes, dijonsenap, äggula samt saft och skal från apelsinen. Vispa ner olivoljan och smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.
  5. Servera laxen och jordärtskockorna med dressingen och gärna ärtskott vid sidan av.