Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Örtbakad lax med forellromshollandaise

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 800 g färsk lax
  • 200 g svensk potatis
  • 1/2 dl hackad gräslök
  • 1/3 dl timjan
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk olivolja
  • 1 huvud spetskål
  • 2 tomater

Forellromshollandaise

  • 80 g forellrom
  • 300 smör
  • 4 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk citronsaft
  • salt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Koka potatisen.
  3. Dela laxen i fyra portionsbitar.
  4. Blanda gräslök och plocka timjanen. Rulla laxen i örterna, salta och peppra och lägg sen laxen i en ugnsform med olivolja och vitt vin.
  5. Baka laxen i ugnen i 25 minuter.
  6. Häll av potatisen och dela dem i halvor.
  7. Dela spetskålen på 4 delar, plocka ut "hjärtat" och ta de gröna bladen och skär ner i 2 centimeter stora bitar. Hetta upp en stekpanna och stek kålen med olivolja. Salta och peppra.
  8. Skär tomaterna i en halv centimeter stora kuber och blanda tomaterna och potatisen i kålen.
  9. Servera laxen direkt med den ljumna spetskålssalladen och forellromshollandaisen.
  10. Värm smöret i mikro eller i en kastrull på låg värme så det skiras.
  11. Koka upp vatten i en kastrull.
  12. Lägg äggulorna och vitvinsvinägern i en rostfri bunke. Tillsätt en tsk salt.
  13. Sätt bunken i vattenbad över vattenkastrullen (det får inte komma vatten i bunken) och vispa äggulorna oavbrutet tills gulorna börjar bli krämiga.
  14. När gulorna är fluffiga och tjocka i konsistensen, lyft av bunken från vattenbadet. (Gulorna ska komma upp till 80-84 grader i temperatur, inte mer). Vispa fortfarande hela tiden.
  15. Sedan tar du det skirade smöret som ska vara fingervarmt. Vispa i smöret i äggblandningen i en försiktig stråle tills endast det vita av det skirade smöret återstår.
  16. När du vispat i smöret så ska såsen ha en majonnäsliknande konsistens.
  17. Smaka av med citronsaft och salt. Vänd sedan i forellromen.