Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Omelettstrimlor med bresaola krispig fänkål och vårsallad

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 1 st fänkål, spara fänkålsdillen till garnering
  • 4 st stora ägg, ekologiska eller från frigående utehöns
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • olivolja
  • 1 st rosésallatshuvud, bladen sköljda och slungade torra
  • 2 st rucola och eller krasse, nävar sköljda och slungade torra
  • 16 st bresaola, skivor
  • jungfruolja, extra fin
  • 1 st parmesanost, näve extra fin
  • 0,5 st citron, saft från
  • 1 tsk eventuellt lite karamellfärg

Så här gör du

  1. Hyvla fänkålen med osthyvel, potatisskalare eller vass kniv. Lägg spånen i isvatten i cirka 1 minut – det ger en härligt krispig konsistens men nackdelen är att de tappar i smak, så arbeta snabbt. Så fort fänkålsspånen börjar dra ihop sig ska de rinna av i durkslag. Avlägsna eventuella isbitar, kör i salladsslunga tills de är riktigt torra och ställ dem sedan åt sidan.
  2. Vispa äggen med en nypa salt och peppar. Tillsätt en gnutta vatten – då kan man göra omeletterna tunna och crêpeliknande. Gnid in bottnen av en teflonpanna som är 20 centimeter i diameter med olivolja. Ställ pannan på värmen. Häll i lite av äggsmeten och låt den rinna ut över hela bottnen. Arbeta snabbt – det tar mindre än en minut för omeletten att stelna. Rör lätt vid den för att pröva om den är färdig.
  3. Om den är klar, vinkla stekpannan och lösgör den med stekspade. Misströsta inte om den första omeletten skulle gå sönder, du kommer snart att få kläm på det! Lägg över dem allt eftersom på en skärbräda och håll dem varma genom att täcka över med ugnsfolie.
  4. Lägg fänkålsspånen och alla sallatsblad i en skål. Fördela bresaolan på fyra tallrikar och ringla lite extra fin jungfruolja över. Ta bort folien från de tunna omeletterna. Rulla ihop dem en i taget och skär i 1–2 centimeter breda strimlor.
  5. Skaka strimlorna lätt så att de rätar ut sig. Lägg dem bland sallatsbladen och tillsätt riven parmesan. Häll över 6 matskedar extra fin jungfruolja samt citronsaften. Salta och peppra och blanda varsamt men väl.
  6. Smaka av och balansera smaken med lite extra citronsaft om så behövs. Vill du pröva något häftigt så tillsätt även en tesked tryffelolja. Strö hackad fänkålsdill över salladen. Placera salladsskålen mitt på bordet, ställ fram tallrikarna med bresaola och låt gästerna själva förse sig med sallad. Lite extra riven parmesan över är jättegott.