Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ombre rosette cake – trefärgad chokladtårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Här har du lyxigaste tårtan som passar perfekt på festen! Välj själv om du vill använda alla tre chokladmousser för en vacker ombretårta eller behåll den enfärgad.

Läs också: Enkel måttguide – så mycket väger en dl mjöl

Ingredienser

1 tårta

Chokladtårtbotten

  • 270 g vetemjöl
  • 450 g strösocker
  • 135 g kakao
  • 9 g bikarbonat
  • 7 g salt
  • 90 g neutral olja
  • 265 g mjölk blandad med 20 g vitvinsvinäger
  • 285 g hett kaffe
  • 3 st ägg
  • 2 tsk vaniljessens

Tre olika typer av chokladmousse/-kräm

Mörk

Du behöver:

  • 150 g mörk choklad (70% kakaohalt)
  • 3 dl vispgrädde

Mellan

Du behöver:

  • 165 g choklad (40-50% kakaohalt)
  • 3 dl vispgrädde

Ljus

Du behöver:

  • 180 g vit choklad
  • 3 dl vispgrädde

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smöra och mjöla tre formar som är cirka 15 cm i diameter. Om du får smet över kan du hälla upp den överblivna smeten i muffinsformar.
  3. Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av varje form.
  4. Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt, för säkerhets skull kan man sikta ner kakao samt mjöl för att undvika eventuella klumpar.
  5. Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet i cirka 2 minuter.
  6. Fördela smet i formarna, väg formarna för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda mitt i ugnen i cirka 20–30 minuter. Försök att inte överbaka bottnarna. De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på bottnarna mot slutet. (Det går jättebra att grädda dessa bottnar i omgångar om inte formarna ryms samtidigt i ugnen).
  7. Ta ut ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på bakgaller i cirka 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.
  8. Dags att göra moussen - gör alla på samma sätt men var för sig:
  9. Hacka chokladen och häll den i en kastrull tillsammans med grädden.
  10. Värm blandningen på spisen tills all choklad har smält ihop med grädden. Viktigt att det inte kokar.
  11. Häll blandningen i en skål och låt den svalna i kylen över natten.
  12. Vispa upp chokladgrädden tills den blivit fluffig.
  13. Montering - gör så här:
  14. Fyll tårtbottnarna med ett lager av varje mousse.
  15. Spackla tårtan tunt i någon av mousserna.
  16. Spritsa sedan hela tårtan med rosspritsning i ombre-effekt med de tre olika mousserna. Mät gärna ut med hjälp av linjal och markera så rosorna blir symmetriska.