Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nyårsmiddag med oxfilé, potatisgratäng och rödvinssås

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 33 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 675 g oxfilé
  • 1 msk olivolja

Potatisgratäng:

  • 300 ml kram
  • 300 ml mjolk
  • 1 stor vitlöksklyfta, fint riven
  • 1,75 kg potatis,
  • 2 stora lökar
  • 1 knippe farsk bladpersilja, finhackad
  • 1 knippa färsk gräslök, finhackad
  • 2 tsk färsk timjan, finhackad

Rödvinssås:

  • 400 ml rott vin
  • 200 ml port
  • 250 ml kycklingbuljong
  • havssalt och nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Varm ugnen 150 C. Placera grädde och mjölk i en stor kanna med riven vitlök och krydda med salt och peppar efter smak. Skala och skiva potatisen tunt på en mandolin eller med hjälp av en matberedare. Gör samma sak med löken.
  2. Lägg ett lager av potatis i en ugnsfast form och strö lök på toppen, följt av blandade örter, skeda sedan över ett par matskedar av gräddblandningen. Fortsätt med lager på detta sätt tills alla ingredienser är slut. Tryck ned den övre lagret lätt så alla potatisar är i gräddblandningen. Täck med folie och grädda i 2 timmar tills potatisen och löken är mjuka. Ta bort folien, höj värmen och grädda i ytterligare 15 minuter tills lätt gyllene på toppen tillsammans med köttet.
  3. Gör rödvinssåsen. Häll rött vin och portvin i en kastrull och låt sjuda tills den reducerat till hälften. Tillsätt hönsbuljong och låt det koka upp.
  4. Låt reducera till hälften igen eller tills du har uppnått en rik, tjock konsistens. Krydda med salt och peppar och hålla varm till servering.
  5. Låt oxfilé att komma till rumstemperatur innan tillagning. Gnid hela köttbiten med olivolja och krydda generöst med slat och peppar runt om. Hetta upp en tjockbottnad ugnsfast stekpanna. Stek oxfilé på hög värme runt om tills den har fått fin färg, detta bör ta ca 4 minuter totalt.
  6. Överför stekpannan till ugnen och stek i 15 minuter för medium rare, eller laga mat enligt dina önskemål. Oxfilé skall serveras med en innertemperatur på 55-70 grader. Ta ut ur ugnen och låt vila i en varm plats i 10 minuter innan du skär i skivor och serverar med sås och gratäng.
2 kommentarer om "Nyårsmiddag med oxfilé, potatisgratäng och rödvinssås"
  • Ammalia
    Ammalia

    Hade varit bra att veta vilken temperatur köttet ska stekas i ugnen
    Mvh
    Anneli

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Ammalia

      Hej Anneli,
      Överst i receptet, i inledningen av beskrivningen, står det 150 C, alltså 150 grader. Hoppas du lyckades med din nyårsmiddag.
      Med vänliga hälsningar
      Mitt kök-redaktionen