Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nougat de Montélimar med saffran

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

36 stycken

Sockerlag

  • 3 dl strösocker
  • 2 dl honung
  • 1 g (2 påsar) saffran
  • 1 dl vatten

Maräng

  • 2 äggvitor
  • ½ dl strösocker
  • ½ vaniljstång
  • 150 g mandlar, lätt rostade
  • 150 g hasselnötter, lätt rostade

Till formen

  • 3 msk florsocker
  • ½ msk potatismjöl

Så här gör du

  1. Blanda socker, honung, saffran och vatten i en kastrull. Sjud på medelvärme till en sockerlag, höj värmen och koka till 130 grader.
  2. Börja vispa äggvitorna sakta till ett fast skum i en hushållsmaskin eller med en elvisp, tillsätt sockret. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i fröna och fortsätt vispa till en maräng.
  3. Fortsätt koka sockerlagen till 150 grader. Häll i sockerlagen i marängen i en fin stråle och vispa under hela tiden. Fortsätt att vispa tills marängen är rumstempererad.
  4. Vänd ner nötterna i marängsmeten med vingen på köksmaskinen eller med en slickepott, nötterna ska vara nyrostade så att de fortfarande är ljumma.
  5. Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form, cirka 22 × 22 centimeter.
  6. Blanda florsocker och potatismjöl. Pudra hälften i formen. Olja in en slickepott och vänd upp smeten i formen. Pudra resten av florsockerblandningen över och låt den stå över natten i rumstemperatur.
  7. Skär upp i bitar med en vass kniv. Man kan olja in kniven med ett papper som man har droppat olja på så går det lättare.