Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nötkaka med chokladglasyr

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

En saftig och lättbakad nötkaka. Glasera kakan med mörk choklad och garnera med pekannötter. Servera gärna med lättvispad grädde.

Ingredienser

8 stycken

Nötkaka

  • 2 dl valnötter
  • 2 dl sötströ
  • 3 ägg
  • 3 dl mandelmjöl
  • 75 g smör
  • smör och mandelmjöl till formen

Glasyr

  • 100 g mörk choklad, sockerfri
  • 1 dl vispgrädde

Till garnering

  • 1 dl pekannötter

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en springform, 22 centimeter i diameter, med smör. Bröa springformen med mandelmjöl.
  3. Mixa valnötterna fint eller finhacka dem.
  4. Vispa ihop sötströ eller lättströ och ägg. Vispa i mandelmjöl och valnötter. Smält smöret och vispa ner det i en fin stråle.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter, kakan ska ha stannat i mitten. Låt kakan svalna och gör glasyren så länge.
  6. Hacka chokladen och lägg den i en skål.
  7. Koka upp grädden, häll den heta grädden över chokladen och rör tills all choklad smält. Låt svalna något och glasera tårtan med chokladglasyren genom att hälla glasyren direkt på tårtan. Garnera med pekannötter.
  8. Låt chokladglasyren stelna. Lossa kanterna på formen med hjälp av en vasskniv.