Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nöt-och dadeltårta med fryst saffransyoghurt

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 bitar

Botten

  • 400 g hasselnötter
  • 18 st färska dadlar
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!)

Fyllning

  • 5 dl turkisk eller grekisk yoghurt
  • 1 burk krämig kokosmjölk
  • 3 msk flytande honung
  • 1 g saffran
  • 1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker!)
  • 1 1/2 dl kokosflingor

Topping

  • färska jordgubbar

Så här gör du

  1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Rosta nötterna i ca: 15 min. Tag ur ugnen och låt svalna. När nötterna svalnat kan du ta bort skalet. (Tips är att gnida dem i händerna, då brukar de lossna).
  2. Mixa nötter och salt så det blir en smulig massa. (Det gör inget om det är lite bitar, det blir bara lite crunch, vilket är gott). Ställ nötblandningen åt sidan.
  3. Kärna ut dadlarna. Mixa dadlar, kokosolja, vatten och vaniljpulver så det blandar sig väl. (Det ska bli en kladdig röra). Tillsätt nötterna och blanda väl.
  4. Tryck ut nöt-och dadelblandingen i en springform och ställ in i frysen.
  5. Nu till fyllningen. Blanda samman yoghurt, honung, vaniljpulver, och kokosmjölk. Tillsätt saffran och rör om.
  6. Tag dadel-och nötbotten från frysen. Häll över kokosflingor över kakan så att det täcks helt. Häll sedan på yoghurtblandningen och lägg in i frysen (min 1 timme).
  7. Tag ur kakan och toppa den med rikligt mycket jordgubbar. Servera direkt! (Tårtan smälter lätt om du låter den stå ute för länge).
  8. ÄT och NJUT!