Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Norska Fiskekaker

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 1,2 kg torsk
  • 2 msk potatismjöl
  • 4 tsk salt
  • 2 st lök
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 3 tsk dijonsenap
  • 1,5 tsk muskot
  • smör - till stekning

Brun sås:

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 3 msk oxfond (från flaska)
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Dela fisken i mindre bitar och ställ in i kylen i ca 30 minuter innan du börjar göra färs av den.
  2. Häll matlagningsgrädde i en skål och ta i muskoten. Ställ också denna i kylen innan användning.
  3. Finhacka lök och stek dem mjuka.Dem får inte bli bruna. När detta klart, ställ denna i en skål i kylen. Fisk, grädde och lök skall vara kalla när du använder dem
  4. För att göra färs använd då en assistent eller en stavmixer. Blanda fisk och salt, och mixtra tills färsen är blandat och ser lite blank ut och inte har stora fiskbitar i sig. Ta i potatismjölet och lite färskmalen svartpeppar och kör några sekunder till. Lättvispa nu äggen och häll i dem. Häll sen i grädden och mixtra färsen, lite i taget tills du inte har mer kvar.
  5. När färsen är klar tar du i den kalla löken och blandar med en slev för hand.
  6. Jag använder en matsked för att forma fiskekakerna i handen. Stek dessa sen i smör 3-4 minuter på varje sida. Platta dem lite i stekpannan med baksidan skeden.
  7. SÅS
  8. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet under omrörning. Värm tills redningen är ljusbrun. Tillsätt vatten, fond, grädde och soja. Koka upp under omrörning och låt sjuda ca 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.
2 kommentarer om "Norska Fiskekaker"
  • Lisa Tholén
    Lisa Tholén

    Nästan som Oldemors norska fiskekaker. Hon hade mindre lök i och inte senap eller muskot. Men de här var goda de med!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Lisa Tholén

      Hej Lisa! Kul att du gillade receptet ? Hälsningar, Mitt kök-redaktionen