Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nektarinpaj

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 paj

Pajdeg

  • 175 g kallt smör
  • 4½ dl vetemjöl
  • rivet skal av en citron
  • ½ dl iskallt vatten

Fyllning

  • 150 g grovt riven mandelmassa
  • 1 tsk nystött kardemumma
  • 6 nektariner
  • 3 msk strösocker

Så här gör du

  1. Blanda smör och mjöl till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt citronskal och vatten och kör ihop till en deg. Platta till degen och lägg den i en plastpåse. Låt vila i en halvtimme i kylskåpet.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Dela frukten i halvor och ta bort kärnorna. Skär halvorna i klyftor.
  3. Kavla ut degen till en rund botten ungefär 10 cm större i diameter än pajformen. Lägg degen i formen och låt degen hänga över kanterna.
  4. Fördela mandelmassa och kardemumma över degbotten. Lägg på nektarinklyftorna och strö över socker. Vik pajkanterna över frukten.
  5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.
  6. Låt pajen svalna och pudra över florsocker inför serveringen.