Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nässelgnocchi med vitvinsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 300 g potatis
  • 2 msk nässelpuré (se separat recept i länk)
  • 1 äggula
  • 100 g vetemjöl

Vitvinssås

  • 1/2 gul lök
  • 5 torkade champinjoner
  • 3 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • olivolja till stekning salt, nymalen vitpeppar

Muskotbrynta nässlor

  • 1 msk smör
  • 100 g nässlor
  • 1/2 tsk malen muskot
  • salt

Brynt smör 1 sats

  • 100 g smör

Till servering

  • ev. muskotbrynta nässlor
  • ev. varmt brynt smör

Så här gör du

  1. Smält 100 g smör i en kastrull. Bryn det sedan under konstant visp­ning så att mjölkprotein och mineraler flyter upp till ytan. På så sätt får du ett jämnt smör med en mjuk kolaaktig ton. Häll över i en kall kastrull när smöret är gyllene i färgen.
  2. Koka potatisen i en kastrull med lättsaltat vatten tills innertemperaturen är 97 grader, i cirka 20 minuter. Häll av vattnet och passera potatisen ner i en bunke. Blanda i nässelpuré och äggula, tillsätt mjölet och knåda ihop till en deg. Dela degen i två bitar och forma till långa rullar. Skär dem i cirka 3 centimeter breda bitar till gnocchi.
  3. Skala och finhacka löken till såsen. Fräs mjuk i lite olja i en kastrull. Smula svampen och tillsätt den och vinet. Sjud försiktigt tills svampen är mjuk. Koka ihop grädden till hälften i en kastrull och tillsätt den sedan i vitvinsgrunden tillsammans med mjölken. Sjud till önskad konsistens. Sila såsen och smaka av med salt och peppar.
  4. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg ner ett antal gnocchi i taget och vänta på att de flyter upp till ytan – då är de färdiga. Ta upp med hålslev.
  5. Muskotbrynta nässlor: Värm en stekpanna med smör på medelvärme. Bryn nässlorna i smöret. Smaka av med muskot och salt.
  6. Brynt smör: Smält 100 g smör i en kastrull. Bryn det sedan under konstant visp­ning så att mjölkprotein och mineraler flyter upp till ytan. På så sätt får du ett jämnt smör med en mjuk kolaaktig ton. Häll över i en kall kastrull när smöret är gyllene i färgen. (det går att göra i förväg, förvara i kylen och värma vid servering).
  7. Servera gnocchin med den varma vitvinssåsen, varmt brynt smör och nässlor brynta i muskot.