Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Nannes Grönwalls nostalgiska köttfärslimpa

Betyg: 1/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 - 6 personer
  • 500 g köttfärs
  • 100 g leverpastej (bredbar)
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ,5 dl vispgrädde alt. sojavispgrädde
  • 1 dl matlagningsgrädde alt. vegetabilisk matlagningsgrädde
  • 2 st ägg
  • 3 ,5 msk dijonsenap med honung
  • 1 st gul lök
  • 2-3 st vitlöksklyftor
  • 500 g köttfärs
  • 100 g leverpastej (bredbar)
  • 1 dl ströbröd
  • 1 ,5 dl vispgrädde alt. sojavispgrädde
  • 1 dl matlagningsgrädde alt. vegetabilisk matlagningsgrädde
  • 2 st ägg
  • 3 ,5 msk dijonsenap med honung
  • 1 st gul lök
  • 2-3 st vitlöks225 g champinjoner alt. 1 dl bacon
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ,5 tsk salt
  • 2 st tomater
  • 2 msk enbärsgelé
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0 ,5 dl svartvinbärssaft
  • 0 ,5 dl matlagningsrödvin

Sås

  • 3 msk Maizena för brunsås
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl mjölk eller sojamjölk
  • 2 msk kinesisk soja
  • ½ köttbuljongtärning och/eller sky från köttfärslimpan

Tillbehör

  • 800 g potatis
  • Inlagd gurka
  • Svartvin- eller enbärsgelé
  • Ev. lite stekt svamp

Så här gör du

  1. Lägg ströbrödet i en skål och häll på mjölken och grädden. Låt stå och svälla i cirka 10 minuter.
  2. Tillsätt ägg, senap och kryddor. Blanda väl och låt massan stå och dra i ytterligare ett par minuter.
  3. Hacka löken och lägg i den och köttfärsen i skålen.
  4. Skär tomaterna och svamparna/baconen i små bitar och blanda ner tillsammans med allt det andra. Rör därefter i resten av ingredienserna och blanda väl.
  5. Forma till två eller tre minde köttfärslimpor. Grädda i 225 grader varm ugn, i cirka 30 – 40 minuter. Placera formen i mitten av ugnen.
  6. Koka potatisen.
  7. Såsen: Koka upp matlagningsgrädden och mjölken. Rör ner Maizenamjölet. Låt det småputtra i 5 minuter. Lägg i den halva buljongtärningen eller spad från köttfärslimpan. Smaka av. Tänk på att både sojan och buljongen/spadet är salt, så häll i lite soja i taget och smaka av vartefter, tills du får den smak du vill ha. Stek gärna extra svamp att ha vid sidan av. Serveras med svartvinbärs- eller enbärsgelé.