Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mustigt bröd med sesamfrö

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

2 stora bröd
  • 50 g jäst
  • 6 dl vatten
  • 1 msk sesamolja
  • 250 g naturell kvarg/kesella
  • 2 msk brödsirap
  • 1 äggula
  • 1 dl kruskakli
  • 1/2 dl sesamfrön
  • ca 1,7 l vetemjöl special eller Manitoba cream (bagerivetemjöl)
  • 2 tsk havssalt

Till pensling och garnering

  • 1 ägg
  • sesamfrön

Så här gör du

  1. Smula jästen i en degbunke till köksmaskinen. Rör ut den med en del av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, sesamolja, kvarg, sirap, äggula, kruskakli, sesamfrön och nästan allt vetemjöl. Arbeta in saltet i degen på slutet. Degen ska bli smidig och arbetas i köksmaskin, cirka 10 minuter. Lägg över i en stor plastlåda med lock. Låt degen jäsa i kylen över natten eller i cirka 8 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Dela degen i sex bitar och rulla ut till långa längder. Fläta samman dem tre och tre till två flätor. Lägg dem tvärs över en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt dem jäsa, cirka 45 minuter.
  3. Pensla dem med uppvispat ägg och garnera med sesamfrön. Grädda bröden på nedersta falsen i cirka 45 minuter. Låt bröden svalna på bakgaller under bakduk.
2 kommentarer om "Mustigt bröd med sesamfrö"
  • MarreC
    MarreC

    Kan ni inte skriva jästid, för ”över natten” är ju väldigt flytande. Det beror ju när på dagen man vill röra ihop degen…

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till MarreC

      Hej! Tack för din kommentar, vi har nu lagt till ”över natten, eller i cirka 8 timmar”.