Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mustig Tomatsoppa

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

En smakrik och mättande soppa som gör sig allra bäst tillsammans med en bit nybakat bröd!

Ingredienser

4 portion
  • 500 g krossade tomater
  • 1 burk konserverade körsbärstomater

  • 2 st palsternackor
  • 1 st gul lök
  • 2-3 st vitlöksklyftor
  • 6 st soltorkade tomater i olja
  • 6 dl vatten
  • 2 st tärningar grönsaksbuljong
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • ev. en nypa socker
  • hackad färsk bladpersilja

Så här gör du

  1. Finhacka lök och vitlök. Skala palsternackorna och skiva sedan i ca 2-3 mm tjocka slantar. Fräs löken, vitlöken och chiliflaksen i lite olja i en stor kastrull tills löken blivit genomskinlig.
  2. Häll på tomatkross, körsbärstomater, vatten, soltorkade tomater och örterna. Smula ner buljongtärningarna och låt koka upp. Koka på svag-medelvärme tills palsternackorna mjuknat.
  3. Stavmixa soppan slät, häll i grädden och smaka av med eventuellt mer örter och en nypa socker för att balansera upp syran från tomaterna. Låt soppan bli varm igen.
  4. Servera gärna med hackad färsk bladpersilja och något gott bröd!