Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mustig lök- och potatissoppa

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Skiva gärna löken och potatisen i matberedare eller på mandolin, var för sig. Löken, som först får stekas sakta i oljan blir lätt karamelliserad.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg gul lök
  • 4 medelstora potatisar
  • 1 knippa färsk timjan (¼ kruka)
  • 3-4 msk olivolja
  • 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
  • cirka 1 ¼ liter kokande vatten
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Till servering:

  • 4 skivor lantbröd, gärna surdeg
  • 1 msk olivolja
  • 8-12 tunna skivor ost, till exempel gouda, gruyère eller herrgård

Så här gör du

  1. Skala och skiva löken tunt. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Finhacka timjankvistar, ta inte med den grova delen.
  2. Fräs löken i oljan, ej på för hög värme, 20-25 minuter. Rör om då och då. Tillsätt potatisen, smulade buljongtärningar och timjan och fräs cirka 5 minuter.
  3. Tillsätt hälften av vattnet och koka soppan i 10 minuter eller tills potatisen är helt mjuk. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens, koka upp och sjud cirka 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Sätt ugnen på grill, 250 grader. Pensla brödskivorna med olivoljan och grilla dem i en het grillpanna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och toppa med ostskivorna. Gratinera i mitten av ugnen tills osten smällt, 1-3 minuter, passa noga, så att mackorna inte blir brända.