Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mustig lammgryta med stekt polenta

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg
Mustig lammgryta med stekt polenta
Åsa Dahlgren

Ingredienser

4 portioner
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 blekselleristjälk
  • margarin, smör eller olja att steka i
  • 700-800 g lammkött med ben, gärna skivad lammstek
  • vetemjöl att vända köttet i
  • salt och peppar
  • 1 dl vatten
  • 500 g krossade tomater
  • 4 raka sardeller (inte för stora)
  • 1/2 msk kalvfond
  • 1 burk cocktailtomater
  • 2 dl gröna ärter
  • salt
  • finhackad bladpersilja

Stekt polenta

  • 5 dl vatten
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 1 1/4 dl polentagryn
  • 1 dl parmesanost
  • 1/2 dl finhackad bladpersilja
  • salt
  • olivolja att steka i

Servering

  • sallad

Så här gör du

  1. Hacka löken och pressa vitlöken. Skär bleksellerin i skivor. Fräs grönsakerna i en stekpanna och lägg dem åt sidan.
  2. Vänd lammköttet i vetemjölet på en tallrik. Stek köttet så att det får färg i stekpannan. Salta och peppra. Lägg över köttet i en gryta.
  3. Vispa ur stekpannan med vattnet och tillsätt det till grytan. Rör ner krossade tomater, sardeller och kalvfond. Låt lammgrytan koka under lock i cirka 1 timme. Rör då och då.
  4. Tillsätt lök, vitlök och blekselleri efter halva tiden.
  5. Häll bort såsen på cocktailtomat-burken och tillsätt tomater och ärter när det återstår 5 minuter. Smaka av med salt. Strö på bladpersilja.
  6. Under tiden som lammgrytan kokar kan du göra polentan. Koka upp vatten och grönsaksbuljong.
  7. Tillsätt polentagrynen samtidigt som du rör. Koka under omrörning i 5-6 minuter.
  8. Smaka av med parmesanost, bladpersilja och eventuellt salt. Häll smeten i en vattensköljd rund sockerkaksform. Låt den stelna och skär den sedan i trekanter.
  9. Stek polentan i olivolja i en stekpanna. Servera lammgrytan med varm polenta och en sallad.
Du kanske även gillar