Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Musslor med sofrito & risotto


Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

  • 1 nät blåmusslor


Risotto:


  • 3 msk olivolja

  • 2 msk smör

  • 1 schalottenlök, finhackad

  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

  • 1 kuvert saffran, valfritt
  • 
250 g arborioris

  • 3 dl torrt vitt vin

  • 1 fiskbuljong


Sofrito:


  • 1/2 dl olivolja

  • 2 schalottenlökar, finhackad

  • 1 vitlöksklyfta, finhackad

  • 1 morot, i mindre bitar

  • 1 selleristjälk, finhackad

  • 1 röd paprika, finhackad

  • 3-4 tomater, grovhackade

  • 1 dl finhackade färska örter till exempel persilja, oregano och timjan

  • 1 dl torrt, vitt vin

  • salt och nymald svartpeppar


Så här gör du

  1. Skrubba musslorna rena med en rotfruktsborste eller svamp. Släng de musslor som är trasiga eller som är öppna och inte stänger sig när man knackar på dem. Lägg musslorna i en bunke med kallt vatten.

  2. Fortsätt med att göra risotton. Hetta upp olja och smör i en ­kastrull. Tillsätt lök, vitlök och saffran. Fräs i någon minut utan att det tar färg. Häll ner riset och låt det svettas i någon minut.

  3. Häll ner hälften av vinet och några deciliter buljong. Rör och fortsätt med proceduren tills riset kokat ­nästan klart i cirka 15 minuter. Ställ risotton åt sidan och låt den svälla i cirka 10 minuter.

  4. Häll ner oljan till sofriton i en rejäl kastrull. Tillsätt lök, vitlök, morot, selleri och paprika. Låt blandningen svettas i några minuter och tillsätt grovhackade tomater och örter.

  5. Häll ner musslor och slå över vinet. Låt allt få ett uppkok och koka under lock i cirka 3-4 minuter tills ­musslorna öppnat sig.

  6. Smak av med salt och nymald ­peppar och servera med musslorna med risotto.