Logga in här

Munvattnande kyckling

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Ingredienser

2 portioner
  • 500 g Kycklingben
  • 2 msk Ingefära
  • 4 msk Sichuanpeppar
  • 2 st Vitlök
  • 1 st Salladslök
  • 3 st Torkad chili
  • 1 tsk Sesamolja
  • 1.5 msk Ljus soja
  • 1 msk Vinäger
  • 20 g Osaltade jordnötter
  • 1 tsk Chilipulver
  • 2 msk Matolja

Så här gör du

  1. Skiva hälften av ingefäran.
  2. Lägg kycklingen tillsammans med ingefärsskivor och 1 tsk sichuanpeppar i en kastrull. Täck med kallt vatten och koka upp.
  3. När vattnet kokat upp, ta bort skummet som uppstår på toppen och koka i 15 min under lock.
  4. Efter 15 min, slå av värmen. Vi har nu fått en god buljong som vi kommer att använda. Låt kycklingen ligga kvar under lock i ytterligare 20 min.
  5. Medan kycklingen lagas, förbered såsen: (1) Rosta chilin i en liten panna utan olja på medelhög temperatur tills att de fått en lätt brun färg. Ta ur chilin och låt dem svalna i en minut. Smula ner chili i en liten skål och tillsätt chilipulver.
  6. (2) Värm upp 2 msk matolja i samma panna på hög temperatur och stek 3 tsk sichuanpeppar i 1 minut. Ta ur (kasta) sichuanpepparn och häll oljan över chilin i skålen från föregående steg.
  7. (3) Finhacka vitlök, salladslök, och den resten av ingefäran. Lägg ner ingredienserna i skålen tillsammans med sesamolja, ljus soja, vinäger, och 2 msk kycklingbuljong.
  8. (4) Lägg jordnötter i en plastpåse och krossa i småbitar med någonting tungt (till exempel handtaget på en kökskniv). Tillsätt jordnötter i skålen och blanda.
  9. Efter 20 min, ta ur kycklingen och lägg i ner i riktigt kallt vatten, gärna tillsammans med is. Låt ligga i 2-3 min. Byt vatten några gånger för att hålla temperaturen låg (men spar isen!).
  10. När kycklingen svalnat, använd händerna och riv i små bitar. Lägg strimlorna på en tallrik, och häll över såsen.