Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Munkar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion
  • 1/4 paket jäst
  • 1 1/2 dl mjölk, rumsvarm
  • 1 1/2 tsk vitvinsvinäger
  • 50 g smält smör
  • 2 ägg
  • 3/4 dl strösocker
  • ca 6 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • ca 1 till 1 1/2 olja till fritering
  • sylt, äppelmos eller kanelsocker (1 dl strösocker + 1 tsk kanel)

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Blanda mjölk och vitvinsvinäger tills mjölken tjocknat.
  3. Häll ner mjölken, smälta smöret, äggen och sockret i jästen. Rör om till en slät smet.
  4. Tillsätt hälften av mjölet och saltet och vispa ut så du inte får några klumpar.
  5. Häll i resterande mjöl och knåda ihop till en lätt kladdig deg. Täck med plastfilm och låt jäsa i 45-60 minuter.
  6. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till ca 1 cm tjock. Stansa ut ringar i den storlek du vill. Lägg på en mjölad plåt och låt jäsa 30 minuter.
  7. Värm upp oljan i en tjockbottnad kastrull, ca 7-10 cm djupt. När oljan blivit 170 grader är det dags att fritera. Ta några donuts i taget, så att temperaturen på oljan inte sjunker. Fritera på båda sidorna tills gyllene. Detta tar bara någon minuter så håll koll. Lägg på tidningspapper eller en hushållspapper. Doppa i strösocker medan donutsen är varma, då fastnar sockret bättre.
  8. När de är helt avsvalnade är det bara att fylla med din favoritsylt. Använd en spritspåse med tyll för att underlätta.