Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Mumbai Vada Pav

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 3 st stora potatisar, skalade och mosade
  • 2 msk olja
  • 1 tsk senapsfrön
  • 5 st vitlöksklyftor, krossade
  • 10 st curry blad
  • 2/8 tsk gurkmeja
  • 1 nypa hing
  • salt
  • 0,5 st röd chili, hackad
  • 1 msk färsk koriander, hackad

Frityrsmet:

  • 250 ml kikärtsmjöl
  • 2/8 tsk gurkmeja
  • 2 nypa hing
  • 1/8 tsk bakpulver
  • 125 ml vatten
  • salt

Så här gör du

  1. För potatisplättarna: Skala och dela potatisen i mindre bitar. Koka potatisen tills den har blivit mjuk.
  2. Under tiden potatisen kokar, hetta upp oljan i en stekpanna.
  3. När oljan har blivit varm, häll i senapsfröna.Den krossade vitlöken ska blandas i när senapsfröna börjar poppa. Det är viktigt att rör om under tiden för att inte bränna vitlöken.
  4. Efter 30 sekunder lägg i currybladen, gurkmeja och hing. Rör om.
  5. Lägg i den hackade chilin och salta.
  6. När potatisen har blivit mosad med en gaffel ska oljblandingen från stekpannan blandas i och koriandern. Rör om i potatisen. Ställ åt sidan.
  7. Frityrsmeten Mät upp kikärtsmjölet i en skål.
  8. Blanda i gurkmeja, hing, bakpulvret.
  9. Häll i vattnet och rör om, se till att det inte förekommer några mjölklumpar. Om smeten är för tjock, häll 1-2 matskedar vatten. Om smeten är för vattnig ta 1-2 matskedar kikärtsmjöl.
  10. Stekning: Inför stekning eller friteringen är det lättast att använd blöta händer för att få upp potatismixen.
  11. Ta gör en boll, relativ stor, hälften av ens handflata, platta till bollen och doppa den ordentligt i frityrsmeten.
  12. Ta gör en boll, relativ stor, hälften av ens handflata, platta till bollen och doppa den ordentligt i frityrsmeten.
  13. Ös olja över plätten och låt den friteras i 1-2 minuter på respektive sida. Plätten ska få en gyllene färg.
  14. När plätten har friterats klart, lägg plätten på hushållspapper.
  15. Servera potatisplättarna när de är varma med bröd och jordnöts chutney samt limejuice.