Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Msakaa – libanesisk moussaka

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 3 medelstora auberginer
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 stor gul lök
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2-4 chilifrukter (om du gillar hetta, uteslut annars)
  • 5-6 mogna tomater (kan bytas ut mot 800 g konserverade krossade tomater)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 1/2 msk + några nypor torkad mynta
  • 2 dl vatten
  • 400 g konserverade kikärtor, sköljda och avrunna
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk olivolja att ringla över
  • 3-4 msk finhackad färsk persilja till garnering

Servering

  • pitabröd eller kokt ris
  • valfria råa grönsaker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginerna i cirka 2 cm stora tärningar. Lägg tärningarna på en plåt och ringla över hälften av rapsoljan. Stek dem mitt i ugnen i 15–20 minuter, eller tills de är genomstekta och har fått färg. Rör om efter halva tiden. Ställ åt sidan.
  2. Hacka lök, vitlök och eventuellt chili. Skär tomaterna i tärningar. Värm upp en gryta med resten av rapsoljan på medelvärme och fräs lök, vitlök och chili i cirka 5 minuter. Tillsätt tomat, tomatpuré och mynta och fräs i ytterligare cirka 5 minuter, eller tills tomaterna har mjuknat. Tillsätt vatten och kikärtor. Krydda med salt och peppar och låt grytan puttra under lock i cirka 30 minuter.
  3. Strö ut auberginetärningarna ovanpå grytan, blanda inte ner dem. Strö över några nypor mynta och låt puttra utan lock i ytterligare 15–20 minuter.
  4. Lägg upp grytan på ett stort fat, ringla över olivolja och toppa med persilja. Servera tillsammans med pitabröd eller ris och grönsaker. Smaklig spis!