Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Moussaka – klassiskt recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 481 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 5 potatisar med skal
  • 2 auberginer

Béchamelsås

  • 4 msk vetemjöl
  • 4 msk smör
  • 4 dl mjölk
  • 150 g kefalotiri eller parmesan, riven

Köttfärssås

  • 300 g nötfärs
  • 4 msk olivolja
  • 1 hackad lök
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • 1/2 tsk malen kanel
  • 1/2 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk riven muskot
  • 2 lagerblad
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Fräs lök och vitlök till köttfärssåsen ett par minuter i olja. Tillsätt köttfärs och bryn den. Tillsätt de övriga ingredienserna till köttfärssåsen och låt det hela småputtra i ca 10 minuter.
  2. Smält smöret till béchamelsåsen, häll i mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget. Låt såsen koka ihop en stund under omrörning och tillsätt sedan riven kefalotiri. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.
  3. Tvätta potatisarna noga och skär dem i skivor. Lägg potatisskivorna i botten av en djup ugnsfast form smord med olivolja. Skär auberginerna i skivor på längden och lägg hälften av dem ovanpå potatisen.
  4. Häll köttfärssåsen över och lägg sedan på resten av auberginerna. Avsluta med béchamelsås. Grädda moussakan i ugnen i cirka 40 minuter. Ugnstemperatur 200°.