Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Moussaka med squash och lammfärs

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 33 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg squash, gul och grön
  • 3 msk olivolja
  • 1 st gul lök, finhackad
  • 2 st vitlöksklyftor, hackade
  • 400 g lammfärs
  • 375 g tomater,, krossade med örter
  • 375 g tomater, krossade
  • 1 msk oxfond
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • salt, svartpeppar

Sås:

  • 500 g turkisk yoghurt
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 krm muskotnöt, riven
  • salt, peppar
  • 2 st äggulor
  • 2 dl lagrad ost, t ex gréve

Så här gör du

  1. Skölj och skiva squashen på längden i 1/2 centimeter tjocka skivor.
  2. Lägg skivorna i ett durkslag och salta mellan varven. Låt de ligga och vätska av sig i 30 minuter. Torka av skivorna på hushållspapper. Stek skivorna i 2 msk olivolja i en stekpanna.
  3. Hacka och fräs lök och vitlök i 1 msk olivolja. Smula ner lammfärsen och låt den bryna med.
  4. Späd med tomatkross och tillsätt oxfond och örtkryddor. Låt såsen småkoka i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Blanda yoghurt och matlagningsgrädde i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Låt koka upp under omrörning. Tillsätt muskot, salt, peppar, äggulor och riven ost.
  6. Varva squash och köttfärssås i en smord ugnssäker form. Avsluta med squash och ostsås.
  7. Gratinera i ugnen i 30 minuter, tills moussakan fått fin färg. Servera med sallad.