Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Moussaka med aubergine, lammfärs och fetaost

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 2 auberginer
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 400 g lammfärs
  • 2 x 375 g krossade tomater
  • 2 msk konc. mörk oxfond
  • 1 tsk timjan
  • 2 krm malen kanel
  • salt
  • svartpeppar
  • 200 g fetaost

Sås:

  • 500 g turkisk yoghurt
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krm muskotnöt, riven
  • 1 msk akaciehonung
  • salt
  • peppar
  • 2 äggulor
  • 2 dl riven lagrad ost

Så här gör du

  1. Skölj och skiva auberginerna tvärs över i 1/2 centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna i ett durkslag och salta mellan varven. Låt dem ligga och vätska av sig, cirka 30 minuter. Torka av skivorna på hushållspapper. Stek skivorna i olivolja i en stekpanna. Ställ åt sidan.
  2. Hacka och fräs lök och vitlök i 1 msk olivolja. Smula ner lammfärsen, låt den brynas med och bli smulig. Späd med tomatkross och tillsätt oxfond, timjan och kanel. Låt såsen småkoka, cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll yoghurt i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen från plattan och tillsätt muskot, honung, salt, peppar, äggulor och riven ost.
  4. Varva aubergineskivor, smulad fetaost och köttfärssås i en smord ugnssäker form. Avsluta med aubergine och ostsås. Gratinera i ugnen, 225 grader, cirka 30 minuter.