Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Moules frites med aioli

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

2 portioner
  • 1 kg musslor
  • 2 msk olivolja
  • 
1 gul lök, finhackad

  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 1 morot grovt hackad
  • 
2-3 kvistar bladpersilja

  • 
3 dl torrt vitt vin


Frites

  • 2 bakpotatisar
  • 3 msk olivolja
  • flingsalt

Aioli

  • 
1 äggula

  • 
1 tsk fransk senap
  • 
1 tsk pressad citron
  • ½ dl olivoja
  • ½ dl olja med neutral smak
  • 
1 klyfta riven vitlök
  • salt och malen vitpeppar

Så här gör du

  1. Börja med aiolin. Vispa ihop äggulan med senapen och citronsaften. Vispa i oljan. Börja med liten mängd och vispa hela tiden. Smaksätt med vitlök, salt och peppar.
  2. Sätt ugnen på 250 grader. Skär potatisarna i långa klyftor och låt dem ligga i vatten en stund för att få bort en del av stärkelsen. Torka potatisen och lägg den i en ugnsform. Ringla över olivoljan och strö på salt. Blanda runt och sätt in potatisen mitt i ugnen cirka 30 minuter.
  3. Borsta musslorna och ta bort skägget. Släng de musslor som inte stänger sig när du knackar dem i bänkskivan.
  4. Fräs lök, vitlök, morötter i olja. Lägg i persilja och musslor. Rör runt och häll över vinet. Sätt på locket och koka cirka 5 minuter, tills musslorna öppnat sig. Kasta de musslor som fortfarande är slutna. Servera med potatisen, aiolin och ett glas vitt vin.